Kringloop


Hergebruik, een onmisbare schakel

De Kringloopbedrijven leveren een belangrijke bijdrage aan de Circulaire Economie en inclusieve samenleving en zijn een onmisbare schakel in het Circulair Ambachtscentrum. Uit afgedankte goederen weten kringloopbedrijven lokale maatschappelijke waarde te creëren en producten een langer leven te geven.

Online verkoop van tweedehands producten

Online is belangrijk en wordt steeds belangrijker, maar fysieke kringloopwinkels blijven hun bestaansrecht daarnaast ook behouden. Uit onderzoek blijkt dat bij met name de doelgroep jongeren nog veel potentie zit om meer tweedehands producten online te verkopen. Benieuwd wat je kunt doen?

Eén ingang; eerst afgifte punt voor kringloop!

Waar breng je je afgedankte spullen uit huis heen? Precies, naar de milieustraat. Maar misschien ziet de kringloopwinkel nog wel heil in jouw kapotte ladekast. Of andersom: jij ziet nog wel potentie in een meubelstuk, terwijl de kringloop adviseert door te rijden naar de milieustraat. In Rijssen hebben ze daar al jarenlang een duurzame oplossing voor.

Samenwerking tussen gemeente en de kringloop

Kringloopbedrijven, gemeenten en afvalbedrijven omarmen duurzaamheidsdoelstellingen én verschaffen werk of opleiding voor iedereen. Samenwerking tussen deze organisaties is in veel gevallen voor de hand liggend. Wat voor samenwerking is er mogelijk? Hoe werk je aan een goede relatie tussen kringloop en gemeenten? En wat kan er in contracten staan? Antwoorden op deze vragen komen terug in dit rapport (pdf, 562 kB).

Kringloop Zwolle; recyclen van donzen dekbedden

‘Met het kopen van dit dekbed vermindert u de CO2-uitstoot’, staat er op de mooie houten labels die met touw aan de donzen dekbedden zijn gebonden. Het dekbeddenproject is een van de succesvolle projecten van Circulair Ambachtsnetwerk WaardeRing, waarin veel partners met elkaar samenwerken.