Onderwijs


Van elkaar leren

In een circulair ambachtscentrum wordt iets wat beschadigd is gerepareerd en worden materialen verwerkt tot nieuwe producten. Een mooie uitdaging: de focus verleggen van recyclen en scheiden van afval naar producther-gebruik. Hier horen 'circulaire vaardigheden' bij. Om deze een prominente plek te geven in de kringloopeconomie is samenwerking met het onderwijs onmisbaar.

Wederzijds belang

Leerlingen leren over de waarde van tweedehands spullen, ze zien het nut van repareren en gaan anders denken over 'spullen'. Daarnaast kan een circulair ambachtscentrum weer leren van de leerlingen, de frisse blik op oude materialen gebruiken waar iets nieuws van gemaakt kan worden, en ze kunnen de circulaire vaardigheden overbrengen op de volgende generaties.

Onderwijs en kringloop: een goede match

Elke type onderwijsinstelling kan baat hebben bij deelname aan een circulair ambachtscentrum. Het netwerk WaardeRing in Zwolle neemt leerlingen en studenten mee in het nieuwe denken, zodat er straks leerlingen en studenten uitrollen die circulariteit al goed in de genen hebben. Op die manier krijg je de transitie heel goed op gang.

Van leerling naar medewerker bij Waardering

Upcycle centrum Almere laat kinderen circulaire economie beleven

Het Upcycle centrum is dé plek waar producthergebruik hoog in het vaandel staat. De kringloopwinkel, een reparatiewerkplaats en de milieustraat worden hier met elkaar verbonden. Leerlingen van het primair en voortgezet onderwijs worden hierbij betrokken.

Upcycle-centrum-Almere-600 228

Succesvolle samenwerking met scholen

De gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo (BUCH-gemeenten) willen de hoeveelheid restafval van inwoners flink omlaag brengen. Daarom onderzoeken ze de haalbaarheid van een Circulair Ambachtscentrum. Binnen het Circulair Ambachtscentrum werken de BUCH-gemeenten al een tijdje succesvol samen met een aantal onderwijsinstellingen. Benieuwd wat ze doen?