Prijsvraag en pilots


Prijsvraag 2020

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat geeft gemeenten subsidie voor opzetten circulaire ambachtscentra

Dit jaar ontvangen 44 gemeenten subsidie voor het opzetten van circulaire ambachtscentra. Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven gaf groen licht voor een verhoging van het subsidieplafond voor deze plekken waar grondstoffen worden hergebruikt.

>> Lees verder

Prijsvraag Circulaire Ambachtscentra 2020 (pdf, 481 kB)

Regeling specifieke uitkering circulaire ambachtscentra 2020 – 2022

Pilots circulaire ambachtscentra

Prijsvraag 2019

In 2019 stelde het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat 1 miljoen euro beschikbaar voor het project circulaire ambachtscentra.

Gemeenten, maar ook kringloopbedrijven en afvalinzamelaars werden opgeroepen hun plan voor het opstarten of uitbreiden van een circulair ambachtscentrum aan te leveren. De best beoordeelde plannen kregen financiële ondersteuning voor het uitvoeren van hun plan.

10 pilots gestart

In de zomer van 2019 schreef het Rijk een prijsvraag uit: ‘Wie kan een doordacht plan voorleggen voor het opzetten van een circulair ambachtscentrum?’ De ingezonden plannen zijn beoordeeld door een onafhankelijke jury, bestaande uit leden van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, BKN, NVRD, Stichting Repair Café en de VNG. (Vereniging Nederlandse Gemeenten)

Uit de 43 inzendingen zijn 10 gemeenten geselecteerd:

Almere, Arnhem, Amersfoort, BUCH, Goeree-Overflakkee, Hengelo, Hoeksche Waard, Maastricht, Tilburg en Zwolle.

Lees over hun plannen in de inspiratiegids (pdf, 1.6 MB)