Reparatie


Samenwerken aan reparatie en hergebruik

Een essentieel onderdeel van het circulair ambachtscentrum is reparatie. Bijna elke gemeente heeft een milieustraat, kringloopwinkel en een Repair Café. Maar nog niet overal worden die krachten gebundeld. Door samen te werken kunnen spullen waar bijna niets mis mee is, na een eenvoudige reparatie weer prima gebruikt worden. Zo belanden die kapotte spullen niet op de afvalberg.

Door reparatie een onderdeel te maken van een circulair ambachtscentrum kunnen we reparatiekennis in stand houden. Veel mensen die deze praktische kennis bezitten staan nu nog vaak ongewild langs de kant. Hun ervaring wordt niet of nauwelijks benut. Het circulair ambachtscentrum biedt ze een kans. Daarnaast zal bij het ontwerpen van producten in de toekomst ook meer rekening moeten worden gehouden met hergebruik, reparatie en recycling.

Repair Café en het belang van reparatie

Volgens Martine Postma van Stichting Repair Café International en Rolf Captijn van Stichting Repair Café Lelystad is er een omslag nodig in de manier van denken over reparatie en hergebruik. Naast het verminderen van afval en het behouden van reparatiekennis heeft het Repair Café ook een sociale functie. Belangrijk is dat de kennis van de reparateurs van nu gebruikt gaat worden voor het opleiden van een nieuwe generatie repairdeskundigen.

Sorteerhal Kringloper

Zodra je een apparaat openschroeft, komen er legio regels om de hoek kijken

In een circulaire economie staat reparatie hoog in het vaandel. Daarom lijkt het logisch dat veel kringloopbedrijven en circulaire ambachtscentra hierop inzetten. Maar dat blijkt niet zo te zijn. Want zodra je een apparaat openschroeft, komen er allemaal regels, richtlijnen, benodigde vergunningen en keurmerken om de hoek kijken. Stichting De Kringloper heeft zich hierdoor niet laten weerhouden.

Repair Café La Poubelle voorziet in een sociale en duurzame behoefte

Moderne apparaten worden steeds moeilijker te repareren, maar ondanks dat heeft Repair Café toekomst. Bij kringloopbedrijf La Poubelle staat reparatie hoog in het vaandel. La Poubelle repareert fietsen, heeft een houtafdeling, een elektra-afdeling en een sorteer- en schoonmaakafdeling. De werkplaatsafdeling staat of valt bij de inzet van de vele medewerkers, waarvan het grootste deel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt betreft.