Reparatie


Samenwerken aan reparatie en hergebruik

Een essentieel onderdeel van het circulair ambachtscentrum is reparatie. Bijna elke gemeente heeft een milieustraat, kringloopwinkel en een Repair Café. Maar nog niet overal worden die krachten gebundeld. Door samen te werken kunnen spullen waar bijna niets mis mee is, na een eenvoudige reparatie weer prima gebruikt worden. Zo belanden die kapotte spullen niet op de afvalberg.

Door reparatie een onderdeel te maken van een circulair ambachtscentrum kunnen we reparatiekennis in stand houden.

Inspiratie voor repareren

Repareren is een essentieel onderdeel van ieder circulair ambachtscentrum. Maar waarom is dat eigenlijk zo belangrijk? En hoe geef je reparatie een plek op de werkvloer? Dat en meer lees je op Repareren.nu  - een online inspiratiemagazine dat helemaal gaat over repareren in de circulaire economie.

Regels rondom reparatie

Veel kringloopbedrijven en circulaire ambachtscentra zetten in op reparatie om de hoeveelheid afval te verminderen. Maar zodra je een apparaat openschroeft, komen er allemaal regels, richtlijnen, benodigde vergunningen en keurmerken om de hoek kijken. Stichting De Kringloper laat zich hierdoor niet weerhouden en gaat de reparatie-uitdaging aan.

Repair Monitor om reparatiekennis te delen

De RepairMonitor is een online tool voor dataverzameling bij Repair Cafés, die van grote waarde is bij het versterken van de reparatiekennis in de samenleving. De monitor bevat op dit moment informatie over ruim 35.000 reparaties en biedt als enige informatie over duurzaamheid en repareerbaarheid van de spullen in ons dagelijks leven en is daarom waardevol bij het versterken van de repareercomponent van circulaire ambachtscentra.

Toekomstige ontwerpers leren over repareren

Repair Café-reparateurs hebben zich ook dit jaar weer samen met studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) ingezet voor repareerbaar design. Eerstejaarsstudenten ontwerpen hiervoor een bestaand product opnieuw zodat het beter repareerbaar wordt.

Repair Café en het belang van reparatie

Het concept Repair Café heeft een aantal belangrijke pijlers waaronder het verminderen van afval, het behouden van reparatiekennis en het heeft een sociale functie. Het is belangrijk dat de kennis van de reparateurs van nu gebruikt gaat worden voor het opleiden van een nieuwe generatie reparatiedeskundigen. Hiervoor is een omslag nodig in de manier van denken over reparatie en hergebruik.