19 Gemeenten ontvangen subsidie om een circulair ambachtscentrum op te zetten


Nieuwsflits Circulaire Ambachtscentra 24 december 2021

Via deze nieuwsflits houden wij u op de hoogte van het laatste nieuws rondom het programma Circulaire Ambachtscentra. Omdat u voor dit onderwerp een contact van ons bent, ontvangt u deze nieuwsflits. Wilt u geen nieuwsflitsen meer ontvangen? Schrijft u zich dan uit.

19 Gemeenten ontvangen subsidie om een circulair ambachtscentrum op te zetten

Op de valreep van dit jaar ontvangen 19 gemeenten subsidie voor het opzetten of verder uitwerken van circulaire ambachtscentra.

Nadat in 2019 al vijftien Nederlandse gemeenten subsidie kregen, in 2020 zelfs 44 gemeenten, werden er ook dit jaar 30 aanvragen ingediend. Dit waren vaak plannen in samenwerking met kringloopbedrijven, afvalinzamelaars en met andere gemeenten. De aanvragen zijn beoordeeld door een onafhankelijke jury.

Dankzij de subsidie van 900.000 euro konden in 2021 weer 19 aanvragen worden gehonoreerd. Deze 19 plannen krijgen een subsidie van maximaal 50.000 euro. Bij 15 aanvragen gaat het om nieuwe plannen en bij 4 aanvragen gaat het om het verder ontwikkelen van ambachtscentra die al opgestart zijn. Hiermee krijgen de circulaire ambachtscentra in Nederland een flinke impuls. In totaal ondersteunt het ministerie nu 74 gemeenten, ofwel deze circulaire ambachtscentra bedienen op termijn 35 procent van de Nederlanders. Opvallend is dat veel aangrenzende gemeenten van al deelnemende gemeenten aanvragen indienden. De circulaire ambachtscentra verspreiden zich duidelijk als een olievlek over het land.

Uiteindelijk moet er een landelijk dekkend netwerk aan Circulaire Ambachtscentra ontstaan in Nederland. De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Steven van Weyenberg, stimuleert daarmee verder het hergebruiken van waardevolle grondstoffen. Zo versnellen we de transitie naar een circulaire economie.

Meer informatie

Vragen of meer informatie nodig over circulaire ambachtscentra? Neem contact met ons op via het contactformulier of kijk op onze website. Hier vindt u niet alleen informatie over de prijsvraag. Ook vindt u er praktijkvoorbeelden, verschillende onderzoeken en een inspirerende video over circulaire ambachtscentra.

In het programma Circulaire Ambachtscentra werken het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat samen met de NVRD, VNG en BKN en Stichting Repair Café aan Circulaire Ambachtscentra. Informatie of vragen? Vul dan het contactformulier in of bel met onze helpdesk: 088-3770030.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier afmelden.