Milieustraten en de circulaire economie


De Nederlandse overheid heeft als doelstelling om grote stappen te maken richting de circulaire economie. Hiermee kan Nederland onafhankelijker worden van grondstoffen en reduceert Nederland zijn impact op het milieu.

Onderzoek naar milieustraten en kringloopbedrijven

In opdracht van Rijkswaterstaat is door Witteveen+Bos onderzoek gedaan naar milieustraten en kringloopbedrijven.

Het centrale doel van dit onderzoek is om de positie en de bijdrage van milieustraten aan de overgang naar een circulaire economie te vergroten.

Kringloopbedrijven zijn hierbij interessant omdat zij hergebruik van producten stimuleren, terwijl milieustraten zich (nu nog) meer richten op recycling van grondstoffen.

Verder wordt er in Nederland geëxperimenteerd met het toevoegen van functies aan ‘traditionele’ milieustraten en kringloopbedrijven (zoals repaircafés). Dit om producten terug te brengen in de kringloop of het uitvoeren van een handmatige, grove sortering. Bijvoorbeeld het opdelen van meubels in hout, ijzer, schuimrubber, om hoogwaardige grondstoffen te verkrijgen.

Voor het onderzoek zijn enkele locaties bezocht om de voor- en nadelen van deze werkwijze in kaart te brengen, als leermoment voor andere locaties.

Publicatiedatum 19 maart 2019

Download: rapport Milieustraten en de circulaire economie (pdf, 1.1 MB)