Reparatie


Een essentieel onderdeel van het circulair ambachtscentrum is reparatie. Spullen waar bijna niets mis mee is zoals een jas waar een rits van stuk is, kan na een eenvoudige reparatie weer prima gebruikt worden. Zo belanden die kapotte spullen niet op de afvalberg.

Verkenning textiel en reparatie

Kledingreparatie zou voor iedereen een vanzelfsprekende stap moeten zijn. Hierdoor wordt een directe bijdrage geleverd aan de levensduurverlening van kleding. Oftewel: Kleding kapot, knoop eraf, gat in je broek of past een kledingstuk (net) niet meer? Dan is de eerste logische stap om dit kledingstuk te laten repareren! Rijkswaterstaat heeft The Bin gevraagd om een verkenning te verrichten aan de hand van een aantal vragen over het repareren van kleding. Met als uitgangspunt: Wat is nodig om als maatschappij repareren de norm te maken?

Repair Café en het belang van reparatie

Het concept Repair Café heeft een aantal belangrijke pijlers waaronder het verminderen van afval, het behouden van reparatiekennis en het heeft een sociale functie. Het is belangrijk dat de kennis van de reparateurs van nu gebruikt gaat worden voor het opleiden van een nieuwe generatie reparatiedeskundigen. Hiervoor is een omslag nodig in de manier van denken over reparatie en hergebruik.

Repair Café La Poubelle voorziet in diverse behoeften

Moderne apparaten worden steeds moeilijker te repareren, maar ondanks dat heeft Repair Café toekomst. Bij kringloopbedrijf La Poubelle staat reparatie hoog in het vaandel. La Poubelle repareert fietsen, heeft een hout-, een elektra- en een sorteer- en schoonmaakafdeling. De werkplaatsafdeling staat of valt bij de inzet van de vele medewerkers, waarvan het grootste deel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt betreft.

In de praktijk

Elke dag repareren in Repair Café Apeldoorn-Noord

Veel Repair Cafés zijn maar een middag per maand open. Dat kan vervelend zijn als jouw koffieapparaat, stofzuiger of klok halverwege de maand een mankement krijgt. Voor dat probleem biedt Repair Café Apeldoorn-Noord een oplossing: bezoekers zijn hier elke maandag tot en met zaterdag welkom!

“Je kunt bij ons iedere dag een afspraak maken om langs te komen met een kapot voorwerp”, vertelt Kees Grimmelikhuisen. Hij is coördinator van het permanente Repair Café dat onderdeel is van circulair ambachtscentrum Foenix in Apeldoorn.

Toekomstige ontwerpers leren over repareren

Repair Café-reparateurs hebben zich ook dit jaar weer samen met studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) ingezet voor repareerbaar design. Eerstejaarsstudenten ontwerpen hiervoor een bestaand product opnieuw zodat het beter repareerbaar wordt.

Goed om te weten

Regels rondom reparatie

Veel kringloopbedrijven en circulaire ambachtscentra zetten in op reparatie om de hoeveelheid afval te verminderen. Met een ruim opgezette demontageafdeling waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met trots aan duurzaamheid doen. Maar zo logisch blijkt het niet. Zodra je een apparaat openschroeft, komen er allemaal regels, richtlijnen, benodigde vergunningen en keurmerken om de hoek kijken. Stichting De Kringloper laat zich hierdoor niet weerhouden en gaat de reparatie-uitdaging aan.

Inspiratie voor repareren

Repareren is een essentieel onderdeel van ieder circulair ambachtscentrum. Maar waarom is dat eigenlijk zo belangrijk? En hoe geef je reparatie een plek op de werkvloer? Dat en meer lees je op Repareren.nu  - een online inspiratiemagazine dat helemaal gaat over repareren in de circulaire economie. Repareren.nu sprak onder anderen met Esther Keijser, projectleider van het circulair ambachtscentrum in de BUCH-gemeenten (Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo). Zij noemt reparatie het ‘doorsnijdende thema’ dat de twee delen van het circulair ambachtscentrum in de BUCH-gemeenten verbindt.

Repair Monitor om reparatiekennis te delen

De RepairMonitor is een online tool voor dataverzameling bij Repair Cafés, die van grote waarde is bij het versterken van de reparatiekennis in de samenleving. De monitor bevat op dit moment informatie over ruim 35.000 reparaties en biedt als enige informatie over duurzaamheid en repareerbaarheid van de spullen in ons dagelijks leven en is daarom waardevol bij het versterken van de repareercomponent van circulaire ambachtscentra.