Online lunchlezing: Hoe kunnen afgedankte meubels een tweede leven krijgen (in het onderwijs)? 18/03/2024
- Datum
- Plaats in agenda
- Tijd
- 12.00 tot uur
- Locatie
-
online
- Omschrijving
-
Meubels vormen een volumineuze afvalstroom op de milieustraat. Een deel daarvan verdient zeker een tweede leven, eventueel na reparatie of upcycling. Een ander deel is herbruikbaar als bron van materialen, bijvoorbeeld voor lesopdrachten in het meubelonderwijs.
Tijdens de lunchlezing op maandag 18 maart a.s. komen drie circulaire initiatieven aan bod, die aan de weg timmeren voor meer reparatie en hergebruik van meubels en materialen. Aanmelden kan hier.
- Hoe staat het er eigenlijk voor met meubels leren repareren op vmbo-scholen? En wat kan een circulair ambachtscentrum betekenen voor docenten die met reparatie en hergebruik aan de slag willen? Samen met Henk van Ginkel, docent en regiocoördinator bij het Platform vmbo Bouwen Wonen Interieur, bespreekt Liedewij de Graaf van ikcirculeer de conclusies en aanbevelingen van een onderzoek onder bijna 150 vmbo-docenten. De rapportage 'Meubels leren repareren in het vmbo Hoe kan circulariteit een grotere rol krijgen binnen het vmbo-profiel Bouwen Wonen Interieur?' beschrijft waarom alle seinen daarvoor nu op groen staan. Dat maakt het extra relevant dat docenten en ambachtscentra elkaar actief opzoeken ter plekke in elke regio.
- Voor de transitie naar een circulaire economie zijn reparateurs onmisbaar. De ReUse Alliance ontwikkelt daarom in samenwerking met BKN Acadamy een korte opleiding tot meubelreparateur voor volwassenen, met een door marktpartijen in de meubelbranche erkend certificaat. Silke Spierings en Roos Janssen van Het Groene Brein vertellen tijdens de lunchlezing hoe in drie regio's het opleiden van reparateurs vorm krijgt in de samenwerking tussen circulaire ambachtscentra en meubelmarktpartijen. Het manifest met een gedeelde toekomstvisie op de meubelsector, dat deze partijen in voorjaar 2023 gezamenlijk hebben opgesteld, vormt daarvoor het uitgangspunt.
-
Bij inzamelaar ROVA is recent een onderzoek uitgevoerd naar gedrag van inwoners rondom het afdanken van meubels. Studenten van de RUG hebben dit onderzoek uitgevoerd. Daarnaast zijn ook onderzoeken naar de samenstelling, hoeveelheden en kwaliteit van ingezamelde meubels in voorbereiding, o.a. met scholieren van het Carmel College in Raalte en met The Bin. Marjolein Mann deelt de bevindingen en opzet van deze onderzoeken.
- Aanmelden
-
Aanmeldingsformulier