Programma Netwerkdag circulaire ambachtscentra
Van Circulair Denken naar Circulair Doen
Er ontstaan steeds meer circulaire ambachtscentra in Nederland waar wordt gewerkt aan hergebruik en reparatie. Dat is goed nieuws, want in 2030 moet er een landelijk dekkend netwerk zijn. Om van elkaar te leren én om samen te werken, vindt er op 23 januari 2025 de landelijke Netwerkdag Circulair Ambachtscentrum plaats. Dit jaar staat het sturen op gedrag centraal. Door voorbeelden vanuit de praktijk krijg je tijdens de Netwerkdag inspiratie, inzichten én praktische handvatten over hoe je gedragskennis kan toepassen in jouw circulaire ambachtscentrum. Er is ook tijd om jouw vragen te bespreken.
Ochtendprogramma
In het ochtendprogramma krijg je de laatste ins en outs over gedragsverandering. Hoe kan een circulair ambachtscentrum eraan bijdragen dat spullen minder snel worden afgedankt en vaker een tweede leven krijgen? Welke interventies zijn er nodig om bepaald gedrag bij een bepaalde doelgroep te bevorderen? Ook worden we welkom geheten op de locatie (Villa Jongerius, Docter M.A. Tellegenlaan, 3527 KX Utrecht) en worden we geïnspireerd door praktische voorbeelden van gedrag in de circulaire economie door ontwerpbureau Muzus.
Met gedrag aan de slag!
Femke van Geel, Adviseur Gedrag & Reparatie, Rijkswaterstaat;
Jennifer van Dijk, Adviseur Circulaire Ambachtscentra, Rijkswaterstaat
Hoe zet je gedragskennis in als Circulair Ambachtscentrum? In de vorm van een interactief minicollege zullen Femke van Geel en Jennifer van Dijk ons informeren over verschillende vormen van gedragsverandering.
Inspiratie voor gedrag in circulaire economie?
Helma van den Berg, Projectmanager, Muzus
Te vaak wordt een probleem nog direct vertaald naar een oplossing. Je kan hiermee de plank volledig misslaan wanneer oplossingen niet aansluiten bij de motivatie, behoefte en gedrag van échte mensen. Helma van den Berg van ontwerpbureau Muzus neemt ons mee in verschillende implementaties waar het ontwerpen op gedrag centraal stond. Onder andere een behoefteonderzoek over circulair handelen van gemeente Rotterdam en de reparatieservice van Bever zullen worden uitgelicht.
Kort bijpraten over Programma Circulair Ambachtscentrum
Sabrina van der Linden, Adviseur Circulaire Economie, Rijkswaterstaat
Waar is het afgelopen jaar aan gewerkt vanuit Programma Circulair Ambachtscentrum? Sabrina van der Linden neemt ons kort mee in de ontwikkelingen die we signaleren, waar we ons voor inzetten en hoe het ervoor staat met de subsidieregeling.
Middagprogramma
Tijdens het middagprogramma kun je deelnemen aan twee interactieve deelsessies. De deelsessies gaan in op de verschillende bouwstenen binnen circulaire ambachtscentra: milieustraat, kringloopwinkel, reparatie, onderwijs en het sociaal domein. Daarnaast is er een zogenoemde FUCKUP-room. Van fouten maken leer je zelf, maar door het durven delen hiervan leren we er allemaal van! Tijdens de dag zelf kun je je keuze maken waar je aan mee wilt doen. Alle sessies worden twee keer gegeven.
Samen een milieustraat ontwerpen o.b.v. gedrag- en ontwerpprincipes!
Guus van den Berghe, Coördinerend Adviseur, Rijkswaterstaat;
Caspar Bosch, Beleidsmedewerker, NVRD
Kan een plek waar men hun ‘afval’ naar ‘de stort’ brengt, worden ingericht zodat hergebruik centraal komt te staan? Hoe kan hier gestuurd worden op gedrag? Na een korte pitch gaan we creatief aan de slag om een optimale milieustraat te ontwikkelen als onderdeel van een circulair ambachtscentrum.
Circulaire inkoop, de kringloop als standaard!
Martijn Perquin, Coördinator werkplaatsen, Stichting Kringloopbedrijf Het Warenhuis;
Jan Jonkers, Projectleider CWU, Circulaire Werkplaats Utrecht (CWU) en stichting De ARM
Hoe toon je de voordelen van circulaire samenwerking aan afnemers en stimuleer je hen om samen een afzetmarkt te creëren? De keuze voor circulaire inkoop hangt vaak af van organisatiegedrag en besluitvorming. Gebrek aan tijd, budget of kennis over circulaire alternatieven zijn veel voorkomende belemmeringen. Met inspirerende praktijkvoorbeelden laten we zien hoe deze drempels te overwinnen zijn en hoe gedragsverandering circulaire inkoop bevordert.
Reparatie en onderwijs, 1+1=2?
Liedewij de Graaf, Educatief ontwikkelaar, IKCirculeer;
Cor de Ridder, Landelijk coördinator, Platform vmbo BWI;
Pien Gerards, Beleidsadviseur circulaire economie en energietransitie, Gemeente Hilversum;
Valerie Bos – Heel Utrecht repareert
In deze sessie neemt Liedewij de Graaf van IkCirculeer je mee in een reis vol leren, doorzetten en successen, waarin de samenwerking tussen onderwijs, reparatie en circulaire ambachtscentra centraal staat. Een verhaal van vallen en opstaan en doorgaan!
Ontdek hoe verschillende gemeenten de afgelopen jaren innovatieve initiatieven hebben opgezet om de afvalberg te verkleinen en reparatie te stimuleren – denk aan inspirerende voorbeelden zoals Heel Utrecht/Hilversum repareert. In het tweede deel van de sessie gaan we samen in gesprek. Hoe zijn programma’s zoals Heel … Repareert ontstaan? Wat kun je leren over opschalen en gedragsverandering? En vooral: hoe kun jij bijdragen? Er is volop ruimte om jouw vragen te stellen en nieuwsgierigheid de vrije loop te laten.
Doe mee en laat je inspireren!
Sociaal: kansen voor jongeren in een circulair ambachtscentrum
Merel van Sliedregt, Projectleider inclusieve arbeidsmarkt, Cedris;
Kim Hagens, Trajectconsulent jongeren, WSD Kwikstart;
Thijs van Hattum, Trajectconsulent jongeren, WSD Kwikstart
Hoe maak je het aantrekkelijker voor jongeren (met een ontwikkelbehoefte) om te gaan werken bij een circulair ambachtscentrum? Bijvoorbeeld bij een kringloop, milieustraat of werk-ontwikkelbedrijf. Samen onderzoeken we wat voor jongeren belangrijk is in werk, worden we geïnspireerd door een mooi voorbeeld van jongerenactivering uit de praktijk en sluiten we af met een werksessie waarin je gaat kijken hoe je dit concreet kan toepassen in jouw circulaire ambachtscentrum.
Fuckup room – gebruik je verleden als springplank, niet als hangmat
Lisanne Dols, Projectmanager duurzaamheid, gemeente Amersfoort
Circulaire ambachtscentra zijn een nieuw concept en er wordt veel uitgeprobeerd. Het is logisch dat dat niet altijd met succes gaat: sommige dingen blijken in de praktijk toch anders of niet te werken. Om van elkaar te leren organiseren we een ‘fuckup room’ tijdens de Netwerkdag. In deze kamer zal in ieder geval de gemeente Amersfoort delen over wat er mis is gegaan in hun traject om te komen tot een circulair ambachtscentrum en wat zij daarvan geleerd hebben. We horen daarna ook graag van anderen wat er mis is gegaan in hun situaties.