Nieuwe prijsvraag voor opzetten circulair ambachtscentrum gelanceerd


Nieuwsflits Circulaire Ambachtscentra 3 november 2021

Via deze nieuwsflits houden wij u op de hoogte van het laatste nieuws rondom het programma Circulaire Ambachtscentra. Omdat u voor dit onderwerp een contact van ons bent, ontvangt u deze nieuwsflits. Wilt u geen nieuwsflitsen meer ontvangen? Schrijft u zich dan uit.

Nieuwe prijsvraag voor opzetten circulair ambachtscentrum gelanceerd

Nederland streeft naar een volledige circulaire economie in 2050. Gemeenten kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren door een circulair ambachtscentrum op te zetten. Om gemeenten ook dit jaar te stimuleren, is er weer een prijsvraag uitgeschreven. Via de subsidieregeling stelt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in totaal 0,9 miljoen euro beschikbaar. De best beoordeelde plannen krijgen een subsidie van maximaal 50.000 euro.

In 2019 en 2020 stelde het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat al eerder subsidies beschikbaar voor het geven van een extra impuls aan circulaire ambachtscentra. Zo zijn er al 32 initiatieven in 59 gemeenten, met in totaal 4,8 miljoen inwoners, ondersteund en verspreiden de circulaire ambachtscentra zich duidelijk als een olievlek over het land.

Waar moet het plan aan voldoen?

Gemeenten kunnen samen met partners, zoals een kringloopwinkel of repair café, een projectplan opstellen voor het opzetten of uitbreiden van een circulair ambachtscentrum. Dit plan kan tot en met vrijdag 10 december 17:00 uur met het aanmeldformulier (xlsx, 18 kB) worden ingestuurd via vanghuishoudelijkafval@rws.nl. In het document 'Prijsvraag Circulaire Ambachtscentra 2021 (pdf, 538 kB)' vind u meer informatie over deze prijsvraag. Op maandag 20 december 2021 worden de winnaars bekend gemaakt.

In de nieuwe plannen moeten minimaal de vijf pijlers van een circulair ambachtscentrum (milieustraat, kringloop, reparatie, sociaal en onderwijs) samen te komen en moet de samenwerking met een of meerdere andere gemeenten vormgegeven worden. Ook gemeenten die al eerder een subsidiebijdrage hebben gehad kunnen deelnemen.

Meer informatie

Vragen of meer informatie nodig over circulaire ambachtscentra? Neem contact met ons op via het contactformulier of kijk op onze website. Hier vindt u niet alleen informatie over de prijsvraag. Ook vindt u er praktijkvoorbeelden, verschillende onderzoeken en een inspirerende video over circulaire ambachtscentra.

Lunchlezing schoolvak repareren

De circulaire economie vraagt om makers, heel veel makers: mensen die met hun handen kunnen werken, die het leuk vinden om een probleem met een product op te lossen en te sleutelen. Helaas is het aanleren van deze vaardigheden de afgelopen decennia bijna helemaal uit het onderwijs verdwenen. Hoog tijd om daar verandering in te brengen!

Hoe kun je het keuzevak repareren een plaats geven in het onderwijs? En hoe kan dit keuzevak de aanjager zijn van veel meer initiatieven in het onderwijs die begrippen als duurzaamheid en circulaire economie concreet maken voor jongeren?

Meld je aan en praat mee op 29 november!

In het programma Circulaire Ambachtscentra werken het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat samen met de NVRD, VNG en BKN en Stichting Repair Café aan Circulaire Ambachtscentra. Informatie of vragen? Vul dan het contactformulier in of bel met onze helpdesk: 088-3770030.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier afmelden.