Inspiratie voor repareren in circulaire ambachtscentra
Repareren is een essentieel onderdeel van ieder circulair ambachtscentrum. Maar waarom is dat eigenlijk zo belangrijk? En hoe geef je reparatie een plek op de werkvloer? Dat en meer lees je op Repareren.nu - een online inspiratiemagazine dat helemaal gaat over repareren in de circulaire economie.
Repareren als doorsnijdend thema
Repareren.nu sprak onder anderen met Esther Keijser, projectleider van het circulair ambachtscentrum in de BUCH-gemeenten (Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo). Zij noemt reparatie het ‘doorsnijdende thema’ dat de twee delen van het circulair ambachtscentrum in de BUCH-gemeenten verbindt. “Wij werken aan de milieustraat van de toekomst, waar het niet meer gaat om weggooien en laagwaardig recyclen, maar om het inzamelen van spullen voor hoogwaardig hergebruik, reparatie en upcycling. Aan de andere kant stimuleren we initiatieven om die ingezamelde spullen voor al deze doelen af te nemen. We zijn dus op zoek naar nieuwe markten voor tweedehands goederen.”
Daar tussenin moeten veel spullen worden bewerkt om ze geschikt te maken voor de tweedehands markt. Lees hoe de BUCH dit in het circulair ambachtcentrum wil organiseren.
Landelijk netwerk van lokale reparatiehubs
Maar reparatie-activiteiten kunnen ook op een andere manier een plek krijgen in circulaire ambachtscentra. Jan-Paul Kimmel is actief op de markt voor gerefurbishte ict-producten. Zijn stichting Recover-e neemt gebruikte apparatuur, zoals laptops, over van bedrijven. “Die laptops worden gewiped, schoongemaakt en eventueel gerepareerd. Vervolgens bieden wij ze weer aan, met een gebruikscontract van minimaal twee jaar.” Kimmel droomt van een landelijk netwerk van lokale hubs waar zijn klanten in die twee jaar terechtkunnen voor service of reparatie. “In dat opzicht kijk ik met belangstelling naar de ontwikkelingen rond circulaire ambachtscentra”, vertelt hij op Repareren.nu. Lees hoe Recover-e dit voor zich ziet.
Nieuw schoolvak
Repareren.nu is specifiek ontwikkeld om de behoefte aan een nieuw schoolvak Repareren te laten zien. In het online inspiratiemagazine laten elf betrokkenen hun licht hierover schijnen. Ze doen dat vanuit het onderwijs, de Rijksoverheid, gemeenten, bedrijven, Repair Cafés en circulaire ambachtscentra. En vanuit heel verschillende motivaties. Welke motivatie spreekt jou het meest aan? Ontdek het op Repareren.nu.
foto's: Hans van der Woerd