Hoeveel fietsen heb jij?
'Hoeveel fietsen heb jij?' Een vraag die voor veel mensen niet gek klinkt, er zijn namelijk meer fietsen in Nederland dan inwoners. Maar dat geldt helaas niet voor iedereen. '1 op de 5 mensen in Nederland fietst niet of nauwelijks. Omdat ze het bijvoorbeeld nooit geleerd hebben, of een fiets niet kunnen betalen,' aldus Monique Verhoef, programmamanager van de City Deal Fietsen voor Iedereen. Ambachtscentra, zoals die in Maastricht, bieden een oplossing. Onze staatssecretaris verrichte de opening op 29 maart.
Op Goede vrijdag opende staatssecretaris Vivianne Heijnen het, volgens burgemeester Wim Hillenaar, grootste Fiets Ambachtscentrum van Nederland in Maastricht. Een centrum waar alle niet opgehaalde weesfietsen worden ingezameld en opgeknapt door vrijwilligers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dan moet je denken aan weesfietsen vanuit de stallingen van de universiteit, weesfietsen uit stationsstallingen vanuit de NS, vanuit het fietsdepot van Gemeente Maastricht, vanuit de woningcorporatie, vanuit het ANWB Kinderfietsenplan, kortom een samenwerking tussen vele partners. Om vervolgens de opgeknapte fiets gratis weg te geven aan mensen die een fiets niet kunnen betalen.
Weesfietsen
'Dat klinkt misschien allemaal heel logisch, maar ik ken geen ander voorbeeld in Nederland waar zo goed tussen verschillende partners wordt samengewerkt, om grootschalig weesfietsen in te zamelen, op te knappen en weer uit te delen', aldus Monique Verhoef (programmamanager van de City Deal Fietsen voor Iedereen). 'Vaak worden fietsen uit depots opgekocht door handelaren en er zit een hele wereld van aanbestedingen en afspraken achter die je niet zomaar hebt aangepast.'
"Ambachtscentrum een inspirerend voorbeeld voor heel Nederland"
Het gaat in Maastricht nu al om 1.100 fietsen per jaar die zo worden opgeknapt en uitgedeeld aan mensen, waaronder kinderen, en er zijn er nog veel meer nodig. Sterker nog: er zijn in heel Nederland meer gedoneerde fietsen nodig. Dat maakt het Ambachtscentrum een inspirerend voorbeeld voor heel Nederland waar zoveel bij elkaar komt: circulaire economie vanuit een maatschappelijke drijfveer: iedereen in Nederland moet een fiets kunnen krijgen om mee te kunnen doen.
City Deal
'De City Deal Fietsen voor Iedereen is een belangrijk duwtje in de rug om dit centrum voor elkaar te krijgen', aldus Ferry Wahls, beleidsadviseur Mobiliteit van de gemeente Maastricht. De City Deal is opgezet op initiatief van de staatssecretaris waarbij 25 partners, waaronder de gemeente Maastricht, zich samen inzetten voor meer gedoneerde fietsen en meer fietslessen. Monique: 'De samenwerking werpt zijn vruchten af en de Limburgse vlaai smaakte mij daardoor nog lekkerder!'