Tips voor samenwerken met het sociaal domein
Veel werknemers van een circulair ambachtscentrum komen uit het sociaal domein. Hoe vind je deze mensen voor jouw circulaire ambachtscentrum? En hoe zorg je voor een goede samenwerking met het sociaal ontwikkelbedrijf?
Welke functies zijn er voor werknemers in een circulair ambachtscentrum?
In een circulair ambachtscentrum kunnen mensen aan de slag met verschillende taken:
- Bij de kringlooporganisaties: sorteren, repareren, demonteren, verkoop en winkelbeheer.
- Bij de milieustraat: begeleiden, sorteren, scheiden en demonteren.
- Bij de werkplaatsen: repareren, producten ontwerpen, upcyclen.
- Andere mogelijke taken: chauffeurs, ophaalservice, horeca en taken bij een tweedehands bouwmarkt.
Wat zijn dan de voorwaarden om iemand uit een bepaalde doelgroep in dienst te nemen?
- De mensen hebben begeleiding nodig. Een betrokken leidinggevende met ervaring met werken met deze doelgroepen is een vereiste.
- Verwachtingsmanagement bij de opdrachtgever is belangrijk. Het is mogelijk dat sommige mensen nooit precies zo gaan werken de opdrachtgever zou willen.
- Mensen uit de doelgroepen werken het liefst in groepsvorm, zodat ze steun aan elkaar hebben.
- Het is ook belangrijk dat ‘job carving’ mogelijk is, namelijk dat werkprocessen gedeeltelijk aangepast kunnen worden aan de behoeften van de medewerker. In de toekomst kan de belasting of uitdaging verder worden uitgebouwd.
- Het is aan te raden om jobcoaches in huis te hebben als circulair ambachtscentrum.
Hoe werkt het als je als circulair ambachtscentrum met het sociaal domein samenwerkt?
- Wil je meer personeel vanuit het sociaal domein vinden voor circulaire ambachtscentrum? Je werkt meestal samen met de gemeente en het sociaal ontwikkelbedrijf. In 2025 is contact leggen met het werkgeversservicepunt (WSP) vaak een goede eerste stap. Het WSP is een samenwerkingsverband van UWV, gemeenten en SW-bedrijven in de arbeidsmarktregio. Vanaf 2026 komt er in elk van de 35 arbeidsmarktregio’s een Werkcentrum waar werkenden, werkzoekenden en werkgevers terecht kunnen voor hulp en advies. Zie ook
- Je krijgt als circulair ambachtscentrum vaak subsidie vanuit de gemeente als je iemand uit deze doelgroep in dienst neemt. Zie het artikel over financieringsbronnen voor een overzicht van subsidies vanuit het sociaal domein.
- Als je plekken voor re-integratie wilt aanbieden, moet je lid worden van het UWV-inkoopkader re-integratiediensten.
Tips om als circulair ambachtscentrum beter samen te werken met het sociaal domein
- Wil je als circulair ambachtscentrum jouw personeel vanuit het sociale domein omscholen? Bijvoorbeeld zodat ze een opleiding tot meubelmaker kunnen doen? WSP en de mobiliteitsteams hebben ook budgetten voor mbo-scholing.
- De regels over de Participatiewet kunnen verschillen per gemeente. Daardoor kan het zo zijn dat je in één gemeente de businesscase goed kan bouwen op sociale subsidies. In andere gemeenten zal je meer moeten investeren in de relatie met de gemeente om te laten zien waarom het belangrijk is dat ze meer subsidies voor het sociaal domein geven aan het circulaire ambachtscentrum.
Tips om samen te werken met het sociaal ontwikkelbedrijf
- Overleg goed over wat het doel is en wees beiden bereid om daar helemaal voor te gaan.
- Wees open en eerlijk over verwachtingen, de tarieven en de begeleiding.
- Wees flexibel met de mogelijke banen, maar maak ook duidelijke afspraken.
- Bied structuur en goede begeleiding aan kandidaten.
- Neem ten slotte vooral ook de tijd voor de opstartperiode en combineer dit eventueel met een proefperiode voor kandidaten.
Wil je meer weten of het sociaal domein en circulaire ambachtscentra? Zie dan ook het rapport dat Panteia heeft opgeleverd.
Ben je benieuwd naar welke doelgroepen vaak in een circulair ambachtscentrum werken? Lees dan het artikel Met welke doelgroepen werken circulaire ambachtscentra samen.
Zie voor trainingen en het vergroten van kennis over werken met de doelgroepen ook de volgende websites:
Uit de maatschappelijke kosten- en batenanalyse die Cedris en Divosa hebben laten uitvoeren, blijkt dat het loont om te investeren in mensen met een arbeidsbeperking. Zij hebben onderzoek gedaan naar de loonkostensubsidie, die het verschil vergoedt tussen de productiviteit van een werknemer en het minimumloon. Zo worden werkgevers gecompenseerd. Lokale gemeenten kunnen de loonkostensubsidie inzetten in hun regio om werkgevers te stimuleren en tegemoet te komen op de kosten die zij maken voor extra begeleiding voor de doelgroepen. Toch zetten niet alle gemeenten de loonkostensubsidie actief in. Met dit rapport kunnen ze de gemeenten in laten zien wat voor kostenbesparing het op het grote geheel oplevert om wel meer loonkostensubsidie in te zetten. Het laat ook zien wat de positieve impact is van werkgevers die al wel met deze doelgroepen werken.