CA in de pers


De roep om een circulaire samenleving wordt steeds dringender en de aandacht voor het Circulair Ambachtscentrum groeit. Ook de landelijke en lokale media springen hierop in. Hier vind je een selectie van boeiende artikelen, podcasts en video’s over Circulaire Ambachtscentra.

Heb je zelf iets gezien of gelezen over Circulaire Ambachtscentra dat inspireert? Of heeft jouw eigen Circulair Ambachtscentrum het nieuws gehaald? Stuur ons een mail, we horen het graag!

Nieuw CA geopend in Schiedam

24 april 2024 - “Een tafel met een missende poot, of een kleed waar een gat in zit. In Schiedam is er nu een inleverplaats voor spullen die kapot zijn, maar nog net niet kapot genoeg zijn voor het grofvuil: het circulair ambachtscentrum ‘De Cirkel’. In het centrum knappen medewerkers van Het Goed de spullen op om ze vervolgens te verkopen in de kringloopwinkel en daarmee een tweede leven te geven.

De cirkel is rond: nieuw circulair ambachtscentrum geopend in Schiedam

Opening circulair ambachtscentrum ‘de Cirkel’

Milieumagazine en BKN

Een geheel circulaire samenleving in 2050. Niets minder is de inzet van het eerder dit jaar gepubliceerde Nationaal Programma Circulaire Economie. Circulaire Ambachtscentra vormen een essentiële schakel om dit doel te bereiken. De centra, de eerste zijn er al, fungeren als veelzijdige knooppunten voor milieubewustzijn. In een vierluik duikt MilieuMagazine in de circulaire wereld van morgen.

Spullen wat kun je ermee?

14 maart 2024 - Spullen wat kun je ermee? Dat is het thema van de week van de circulaire economie die op 11 maart 2024 startte. In de gemeente Stichtse Vecht gemeente zijn er verschillende activiteiten georganiseerd rondom dit thema.

Beluister de podcast over het toekomstige circulair ambachtscentrum

Achter de schermen

12 maart 2024 - In aflevering 3 van de podcast ‘Achter de schermen bij Nederland’ hoor je wat het Nationaal Programma Circulaire Economie beoogt en hoe lokale Circulaire ambachtscentra hier concreet aan bijdragen. Aan het woord komen Martijn Tak van het ministerie van IenW en Sabrina van der Linden van Rijkswaterstaat. Gespreksleider van deze laagdrempelige en lekker wegluisterende podcast is Maurice Lede.

Luister via Spotify en binnenkort ook via Apple Podcasts.

Lessen uit het Repair Café

5 maart 2024 - Nooit eerder in de wereldgeschiedenis bezaten mensen zo veel spullen als nu. En nooit eerder gooiden we zo veel weg. Zonde, want spullen zijn herinneringen, gevoelens, verhalen. In het Repair Café krijgt zelfs een kapot waterpistool een tweede leven.

Lees het artikel in de correspondent: Lessen uit het Repair Café: zie spullen als een kameraad met wie je door het leven gaat (foto's van Annegien van Doorn)

Feestelijke lancering Haarlem

8 februari 2024 - Ondanks het regenachtige weer op 8 februari, trok de lancering van het circulair ambachtsnetwerk Haarlemse Waardemakers veel belangstellenden naar het Seinwezen in Haarlem. Interactie en verbinding waren de sleutelwoorden voor deze succesvolle bijeenkomst.

Feestelijke lancering Haarlemse Waardemakers

Factcheckers

8 februari 2024 - Op 8 februari werd op NPO1 een leuk item van Factcheckers uitgezonden, waarin niet alleen blijkt dat de meeste apparaten vrij eenvoudig gerepareerd kunnen worden, maar ook dat spullen die worden weggegooid vaak helemaal niet stuk zijn. Waarop de presentator de kijker aanspoort om zulke dingen naar de kringloopwinkel te brengen in plaats van naar de milieustraat.

Bekijk het artikel van Repair Café met de link naar Factcheckers

Zin in morgen

11 november 2023 - Daan van Alkemade redt spullen van de straat en geeft ze een nieuw leven. Het kan hem pijn doen als hij ziet wat mensen aan de straat zetten: ‘Als we het gevoel bij spullen weer terugkrijgen gaan we minder weggooien.' Aan Zin in morgen geeft hij 4 originele upcycle tips.

'Spullen hebben ook een ziel'