Nieuwsflits Circulaire ambachtscentra mei 2025

Via deze nieuwsflits houden wij je op de hoogte van het laatste nieuws rondom het programma Circulaire Ambachtscentra.
Welke financieringsbronnen zijn er voor jouw CA?
Veel circulaire ambachtscentra zijn benieuwd naar welke subsidies beschikbaar zijn, zowel voor de opstartfase als de uitvoering. Vanuit het programma Circulair Ambachtscentrum is meerdere keren subsidie uitgegeven. Maar er zijn ook andere subsidies, fondsen en regelingen waar circulaire ambachtscentra mogelijk in aanmerking voor kunnen komen. We zetten ze op een rijtje.
Spullen krijgen een tweede leven met De Ontspulknul
Nederlanders geven gemiddeld zo’n 2200 euro per jaar uit aan spullen. Van boeken en meubels tot elektronica, het stapelt – in de loop der jaren – allemaal op in huis. Hoe ouder je bent, hoe meer spullen je hebt. Al snel een paar vrachtwagens vol, weet Jan Bosma van stichting De Ontspulknul. Zijn stichting organiseert Ontspuldagen door heel Nederland en helpt ouderen thuis ontspullen. Via kringlopen en circulaire ambachtscentra krijgen de spullen een tweede leven. ‘We willen mensen helpen van een leven vol spullen naar een leven vol betekenis.’
Handreiking (afgedankte) elektrische en elektronische apparatuur
De Handreiking hergebruik en voorbereiden voor hergebruik van (afgedankte) elektrische en elektronische apparatuur beschrijft hoe beoordeeld kan worden of sprake is van een afvalstof of een niet-afvalstof in twee verschillende situaties, namelijk:
- hergebruik van elektr(on)ische apparatuur via de route voortgezet gebruik. Hierbij speelt de vraag of sprake is van hergebruik of zich ontdoen van apparatuur;
- voorbereiden voor hergebruik van afgedankte elektr(on)ische apparatuur via de route einde-afval. Hierbij is de apparatuur in eerste instantie een afvalstof en speelt de vraag of deze afvalstatus kan vervallen of niet.
Webinar juridische vraagstukken circulaire ambachtscentra
Recent is het rapport ‘Handreiking juridische aspecten van een Circulair Ambachtscentrum’ verschenen. Dit is opgesteld in samenwerking met advocatenkantoor Hekkelman. Hierin wordt onder andere gesproken over het omgevingsplan, aanbestedingen, de Wet Markt en Overheid, de afvalstatus, de kringloopwinkel, reparatie en transport. Omdat de wens er is juridische vragen te kunnen stellen en casussen voor te leggen, organiseren we in op 23 september van 10.00 – 12.00 uur een webinar over juridische vraagstukken voor circulaire ambachtscentra. De advocaten van Hekkelman zullen in dit webinar een aantal casussen vanuit circulaire ambachtscentra bespreken. Meld je aan en geef je casus(sen) door.
Suggesties circulaire en inclusieve gemeentepolitiek
Gemeenten moeten steeds meer doen op het gebied van duurzaamheid, groenbeheer en afval(preventie). Tegelijkertijd gaat het kabinet ze financieel fors korten. Gelukkig kunnen kringlooporganisaties en gemeenten elkaar helpen om circulaire en sociale doelen te halen. Met de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 in zicht, geeft de Branchevereniging Kringloop Nederland (BKN) de lokale politieke partijen input voor hun verkiezingsprogramma’s.
Aan de slag met gedrag?
Tijdens de netwerkdag van Circulaire Ambachtscentra begin dit jaar hebben we veel enthousiasme ervaren rondom het thema Gedrag. We willen graag weten of er behoefte is aan meer kennis over gedragsverandering. Daarom hebben we een korte vragenlijst opgesteld. Jullie antwoorden helpen ons om te verkennen hoe we jullie hierin verder kunnen ondersteunen.
Het zou super zijn als je deze korte vragenlijst kunt invullen.
Online lunchlezing: Reparatie in je Circulaire Ambachtscentrum – good practices
Reparatie is een belangrijk onderdeel van veel circulaire ambachtscentra. In de afgelopen jaren hebben circulaire ambachtscentra hier elk op hun eigen manier invulling aan gegeven. Denk aan een Repair Café, een reparatiewerkplaats of een reparatieopleiding. Maar hoe geef je die reparatiebouwsteen goed vorm in de praktijk? Tijdens deze online lunchlezing bespreken we de verschillende vormen van reparatie binnen circulaire ambachtscentra. We gaan in op de belemmeringen die organisaties tegenkomen én de goede voorbeelden die elders al tot mooie resultaten hebben geleid.
Laatste plekken voor de cursus value cases voor circulaire ambachtscentra
Er zijn nog een paar plekken over voor de cursus. Wil je weten hoe je de brede welvaart van een circulair ambachtscentrum in kaart brengt? En hoe je gemeenteraad en wethouder overtuigt van een investering in een circulair ambachtscentrum? En hoe je vraag en aanbod op elkaar afstemt? Sluit dan aan bij de cursus op 27 mei, 12 juni en 10 juli in Utrecht.
Uitgelicht
- Trash Talk – ‘Hoe relaties aan te gaan voor stromen op de milieustraat’. In dit rapport is onderzocht wat de status is van ingezameld meubilair op de milieustraat, welke ketenpartners kunnen bijdragen aan het verwerken van meubilair en hoe samenwerking het beste vormgegeven kan worden.
- Benieuwd naar de CO2-impact van je initiatief? Gebruik de vernieuwde CO2-tool. Deze CO2-Tool is ontworpen voor alle kringlooporganisaties en initiatieven met vergelijkbare duurzame doelstellingen.
In het programma Circulaire Ambachtscentra werken het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat samen met de NVRD, VNG, BKN en Stichting Repair Café. Informatie of vragen? Vul dan het contactformulier in of bel met onze helpdesk: 088-3770030.
Omdat je voor dit onderwerp een contact van ons bent, ontvang je deze nieuwsflits. Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kun je je hier afmelden.