Fietsen


Zie jij ook vaak ‘weesfietsen’ in de omgeving slingeren? Veel circulaire ambachtscentra hebben een fietswerkplaats. Daar worden fietsen gerepareerd, vaak in samenwerking met het sociaal domein of onderwijsinstellingen. Ook weesfietsen die verspreid door de stad worden gevonden, krijgen er een opknapbeurt.

ANWB stelt dat ieder kind recht heeft op een fiets en dat het belangrijk is dat kinderen op jonge leeftijd goed leren fietsen, zodat ze beter inzicht krijgen in verkeerssituaties en daarmee ongelukken in de toekomst worden voorkomen. Zo is in 2025 het ANWB Kinderfietsenplan ontstaan. Met dit initiatief zamelt de ANWB samen met de leden, gemeenten, verenigingen en vrijwilligers fietsen in. Met hulp van vrijwilligers knappen ze ze op in werkplaatsen door heel Nederland en zorgen ze er via partners voor dat ze op de juiste plek terechtkomen.

Fietsen repareren zodat ze langer meekunnen? In het Repair Café in Apeldoorn-Noord gebeurt het.

Tiemen ter Hoeven is oprichter en CEO van Roetz Bikes, dat fietsen een tweede leven gunt en mensen een tweede kans. Het bedrijf won de Circular Award Business Small 2022.

Spijkerbikes is een buurtinitiatief dat zich richt op het herstellen en opknappen van (zwerf)fietsen in de wijk Spijkerkwartier (Arnhem)