Toolbox starten met een circulair ambachtscentrum


Waarom is een circulair ambachtscentrum een goed idee?

 • Het draagt bij aan de doelen op het gebied van afval en circulaire economie. Materialen eindigen niet als restafval maar worden gerepareerd, gerenoveerd of verkocht.
 • Het zorgt voor meer werkgelegenheid en de ontwikkeling van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor creatieve en technische beroepen groeit de arbeidsmarkt, omdat via het circulair ambachtscentrum meer mensen in die richting zijn opgeleid.
 • Het draagt bij aan klimaatdoelstellingen. Meer hergebruik betekent minder CO2-uitstoot.
 • Het ambacht leeft voort. Kennis over reparatie schuilt nu vooral in oudere inwoners. Doordat het circulair ambachtscentrum die kennis blijft delen en verspreiden, pakt ook de jongere inwoner dit op en wordt kennis over het ambacht doorgegeven.

Op deze pagina vind je nuttige informatie en bestanden om je op weg te helpen bij het starten met een circulair ambachtscentrum.

Tips om aan de slag te gaan: praktische adviezen voor het starten van een circulair ambachtscentrum

Om een ambachtscentrum écht circulair te maken, is het belangrijk dat spullen die inwoners inleveren ook weer worden verkocht aan andere inwoners. Maar hoe kom je tot een circulair ambachtscentrum (CA)? Lees de praktische adviezen voor het starten van een CA:

 • Doorloop de 10 stappen voor het opzetten van een circulair ambachtscentrum.
 • Hoelang duurt het opzetten van een CA?
 • Belangrijkste lessen

Bundeling van handige documenten

Om je te helpen bij het opzetten van een circulair ambachtscentrum hier een aantal documenten die je op weg helpen. Want hoe ontwikkel je een goede plan van aanpak? En waar vind je geschikte partners die samen met jou een circulair ambachtscentrum opzetten?

Ook vind je hier een document voor het presenteren van een circulair ambachtscentrum binnen de gemeente en een document om je concept te verkopen aan een mogelijke partner.

Hoe start je een circulair ambachtscentrum?

Welke stappen je kunt doorlopen naar een circulair ambachtscentrum, lees je in de ‘Startersgids Circulair Ambachtscentrum (pdf, 38 MB)’. In tien stappen naar een circulair ambachtscentrum in jouw gemeente.

Startersgids Circulair Ambachtscentrum uitgeschreven (pdf, 402 kB)

Inspiratiedocument circulair ambachtscentrum

Door het verbinden van een kringloopwinkel, een reparatiewerkplaats, een milieustraat en het onderwijs wordt onnodig weggooien van producten en grondstoffen voorkomen. Hiermee bereik je samen verschillende doelen. In dit Inspiratiedocument Circulaire Ambachtscentra 2022 bekijk je een CA vanuit vijf verschillende perspectieven.

PowerPoint presentatie voor starters circulair ambachtscentrum

Presenteer je je CA en heb je nog een presentatie nodig? Gebruik de PowerPoint dan als uitgangspunt:

 • Wat is een CA?
 • Wat doet het programma CA?
 • Welke ervaringen zijn er tot nu toe?
 • Welke praktijkvoorbeelden zijn er?

Neem contact met ons op om de PowerPoint aan te vragen.

Infographic: Afvalstromen via Circulair Ambachtscentrum

Hoe ziet een circulair ambachtscentrum er in een ideale situatie uit? In deze infographic ‘Ideale situatie’ (pdf, 653 kB) maken we dit inzichtelijk.

Checklist oprichten circulair ambachtscentrum

Heb je alle stappen doorlopen en ben je niets vergeten? Met dit handige document ‘Checklist oprichten circulair ambachtscentrum (pdf, 149 kB)’ doorloop je alle stappen die nodig zijn voor het opzetten van een circulair ambachtscentrum.

Voorbeeld intentieverklaring

Wil je een intentieverklaring opstellen samen met je partners, maar weet je niet hoe je zo’n verklaring opstelt? Gebruik dit document ‘voorbeeld intentieverklaring (pdf, 85 kB)’ dan als voorbeeld om je op weg te helpen.

Voorbeeld samenwerkingsovereenkomst

Wil je een samenwerkingsovereenkomst sluiten, maar heb je geen idee welke punten je hierin kunt opnemen? Gebruik dit document ‘voorbeeld samenwerkingsovereenkomst (pdf, 87 kB)’ als basis.

Sluit je aan bij ons netwerk

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Of wil je van gedachten wisselen, advies inwinnen of heb je een goed voorbeeld dat je wil delen? Sluit je dan aan bij ons netwerk. Zo blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Aansluiten kan op verschillende manieren:

Meer weten? Meer lezen?

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Er zijn tal van inspirerende artikelen, kennisdocumenten en voorbeelden uit de praktijk waar je je voordeel mee kunt doen.