Sociaal domein
Sociaal domein
Doel: Voor partijen met ideeën om de kansen op (duurzaam) werk voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt te kunnen vergroten.
Relevantie CA: Geeft subsidie voor werkontwikkelbedrijven, bijvoorbeeld voor innovatieve ideeën om inclusief werk te bevorderen. Ook zijn er tijdelijke subsidies voor het aanbieden van praktijk- en werkleerplaatsen, het bevorderen van scholing, taalontwikkeling of duurzame inzetbaarheid.
Doelgroep: Organisaties en bedrijven actief in de sociale werkgelegenheid.
Voorbeeldprojecten: zie de website van SBCM
Waar aanvragen? Via SBCM
Tekort aan personeel? Mogelijk kan je door middel van jobcrafting een functie creëren met minder specifieke eisen dan andere functies. Hierdoor verhoog je de kans iemand te vinden die de vacature kan vervullen. Je kan bij het UWV gratis een bedrijfsadvies inclusieve organisaties aanvragen. Zie ook de Toolkit Programmaraad voor meer informatie.
Doel: Als je als werkgever een praktijk- of werkleerplaats wil aanbieden zodat mensen beter voorbereid zijn op de arbeidsmarkt. De subsidie is een tegemoetkoming voor de kosten die je maakt in de begeleiding van een leerling of student.
Relevantie CA: Relevant voor CA die mensen in dienst willen nemen die een opleiding volgen in een sector waar een tekort ontstaat aan gekwalificeerd personeel, wetenschappelijk personeel of kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt.
Doelgroep: Organisaties die een praktijk- of werkleerplaats bieden.
Voorbeeldprojecten: via Samen voor de Klant (ook voor aanverwante financieringsmogelijkheden)
Waar aanvragen? Via RVO
Doel: Een tegemoetkoming voor de kosten die een erkend leerbedrijf maakt voor de begeleiding van een student die een mbo-opleiding in de derde leerweg (overig onderwijs (ovo)/overige opleidingen deeltijd (odt)) volgt.
Relevantie CA: Begeleiding van mbo-studenten
Doelgroep: Personen die betaalde arbeid verrichten en werkzoekenden.
Voorbeeldproject: Via Cedris
Waar aanvragen? Via RVO
Zie ook de website van SBB voor een overzicht van verdere subsidies en fondsen voor erkende leerbedrijven voor stages.
Doel: Dit fonds geeft geld en ondersteuning aan organisaties en buurtbewoners die zich inzetten voor een mooiere maatschappij.
Relevantie CA: Eén van de focusgebieden is Natuur en Milieu.
Doelgroep: Partijen in regio Den Haag tot Noordwijk. Stichtingen en verenigingen kunnen een donatie vragen voor hun maatschappelijke project.
Voorbeeldproject: Circulair Warenhuis Leiden
Waar aanvragen? Via Fonds 1818
Doel: Gericht op stimuleren van leren en ontwikkelen in het mkb. Hier vallen ook loopbaan- en ontwikkeladviezen voor medewerkers onder of initiatieven die werknemers aanmoedigen in hun ontwikkeling. Ook kan een mkb-werkgever een praktijkleerplaats aanbieden voor (delen van) een mbo-opleiding in de derde leerweg.
Relevantie CA: Relevant voor CA die hun medewerkers verder willen ontwikkelen of praktijkleerplaatsen willen bieden.
Doelgroep: Mkb-ondernemingen, samenwerkingsverbanden in het mkb en grootbedrijven uit de sectoren landbouw, horeca en recreatie mogen subsidie aanvragen.
Waar aanvragen? Via de Rijksoverheid en SZW
Doel: Dit is gericht op scholing en begeleiding van mensen om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. De subsidie is bedoeld voor mensen die moeite hebben met het vinden of behouden van een baan. De projecten zijn gericht op o.a. het bieden van scholing van basis- of beroepsvaardigheden. Werkgevers kunnen ook subsidie krijgen voor de loonkosten als ze iemand die een uitkering ontvangt vanuit de Participatiewet in dienst nemen.
Relevantie CA: Relevant voor CA die mensen met een arbeidsuitdaging of ondersteuningsbehoefte in dienst willen nemen.
Doelgroep: Bijvoorbeeld werkzoekenden, statushouders, ontheemden uit Oekraïne, mensen zonder vervolgopleiding, mensen met een laag inkomen uit werk.
Waar aanvragen? Via de site van SWZ
Doel: Het LKV is een tegemoetkoming voor werkgevers die oudere werknemers en werknemers met een arbeidsbeperking in dienst nemen of houden.
Relevantie CA: Relevant voor CA die mensen met een arbeidsuitdaging of ondersteuningsbehoefte in dienst willen nemen.
Doelgroep: Werknemers of stagiairs die ouder zijn (56 jaar of ouder), die arbeidsbeperkt zijn en nieuw in dienst komen, die uit de doelgroep van de banenafspraak en scholingsbelemmerden komen of die een arbeidsbeperking hebben en worden herplaatst bij de eigen werkgever.
Waar aanvragen? Via het UWV
Doel: De regeling geldt voor werknemers waarvoor een gemeente verantwoordelijk is. De werkgever komt in aanmerking voor LKS als de werknemer door een ziekte of handicap minder dan het referentiemaandloon kan verdienen. De subsidie is een compensatie in de loonkosten voor de verminderde arbeidsproductiviteit van de werknemer. Hiermee wordt de werkgever gestimuleerd om iemand met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen en houden.
Relevantie CA: Relevant voor CA die mensen met een arbeidsuitdaging of ondersteuningsbehoefte in dienst willen nemen.
Doelgroep: Werkgevers kunnen dit aanvragen voor onder andere werkzoekenden met een arbeidsbeperking onder de Participatiewet, mensen uit de doelgroep van de banenafspraak (zie uitzonderingen), mensen uit de doelgroep beschut werk, niet-uitkeringsgerechtigden met een arbeidsuitdaging of ondersteuningsbehoefte.
Waar aanvragen? Via het UWV en zie de subsidiecalculator
Doel: Loondispensatie is een tegemoetkoming in de loonkosten. Werkgevers mogen dan tijdelijk minder loon betalen aan werknemers met een Wajong- of IVA-uitkering. Dit mag als deze werknemers minder werk aankunnen dan werknemers in dezelfde functie. UWV vult het loon van deze werknemers aan.
Relevantie CA: Relevant voor CA die mensen met een Wajong- of IVA-uitkering in dienst hebben.
Doelgroep: Werknemers met Wajong-uitkeringen (of IVA-uitkering) of werknemers die door ziekte of een handicap minstens een half jaar minimaal 25% minder werk aan kunnen dan andere werknemers in dezelfde functie.
Waar aanvragen? Via het UWV
Doel: Een werknemer kan begeleiding krijgen van een externe of interne jobcoach. De werkgever vult in welke problemen de werknemer ervaart tijdens het werk en wat de jobcoach en de werkgever doen om deze problemen op te lossen. Zie ook deze website voor meer uitleg en een handreiking.
Relevantie CA: Relevant voor CA die meer willen doen op het gebied van begeleiding en de sociale bouwsteen.
Doelgroep: Bij begeleiding door een externe jobcoach betaalt het UWV een vergoeding aan de jobcoach. Is de jobcoach in dienst bij de werkgever? Dan kan deze subsidie aanvragen.
Waar aanvragen? Via het UWV. Je kan ook lokale subsidie aanvragen, zoals in Utrecht.
Doel: Voor een werknemer die ziek is of was, of een andere arbeidsbeperking heeft, geldt soms de no-riskpolis. Voor een werkgever is het een voordeel om een werknemer met de no-riskpolis in dienst nemen. De werkgever maakt dan minder kosten als de werknemer ziek wordt. De werkgever kan dan voor die werknemer een Ziektewetuitkering krijgen, de werkgever betaalt voor die werknemer geen hogere premie voor de Ziektewet of WIA en een werkgever die eigenrisicodrager is, is niet verantwoordelijk voor de Ziektewetuitkering en niet voor re-integratie van de werknemer als die ziek uit dienst gaat.
Relevantie CA: Relevant voor CA met werknemers die ziek zijn/waren of een andere arbeidsbeperking hebben.
Doelgroep: Voorwaarde is dat de werknemer óf een WIA-uitkering had toen die in dienst kwam bij de werkgever, 'óf na 104 weken ziekte een WIA-uitkering heeft aangevraagd.
Waar aanvragen? Via UWV
Doel: Bij een proefplaatsing werkt iemand met behoud van diens UWV-uitkering 2 maanden op proef bij een werkgever. De werkgever hoeft dan geen loon te betalen. De werkgever is van plan de werknemer daarna minimaal 6 maanden in dienst te nemen.
Relevantie CA: Relevant voor CA die een proefplaatsing willen geven aan een werknemer uit de doelgroep.
Doelgroep: Voorwaarde is dat de werknemer één van deze uitkeringen heeft bij van het UWV: WAO, WIA (of WGA of IVA), WAZ, Wajong, Ziektewet, WW of IOW. Ook moet gelden dat de werknemer niet eerder bij de werkgever in dezelfde functie werkte of de werknemer eerder bij de werkgever werkte, maar in een andere functie.
Waar aanvragen? Via UWV
Doel: Als je een werknemer in dienst hebt met een ziekte of handicap (of in dienst wil nemen) kan je een vergoeding krijgen voor de extra kosten die dat met zich meebrengt.
Relevantie CA: CA kunnen kosten vergoed krijgen voor een noodzakelijke aanpassing van de werkplek, de aanschaf van noodzakelijke hulpmiddelen en/of de noodzakelijke aanpassing en inrichting van hun bedrijf.
Doelgroep: Bedrijven met werknemers met een ziekte of handicap.
Waar aanvragen? Via UWV
Doel: De subsidieregeling is er om werkgevers te ondersteunen om statushouders duurzaam in dienst te nemen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid biedt werkgevers de mogelijkheid om daarvoor subsidie aan te vragen. Deze subsidie is bedoeld voor de extra begeleiding van statushouders op de werkvloer gericht op het verkleinen van taal- en cultuurverschillen.
Relevantie CA: Relevant voor CA die statushouders in dienst willen nemen.
Doelgroep: Statushouders
Waar aanvragen? Via de site van SZW
Doel: Deze regeling heeft als doel het bevorderen van arbeidsparticipatie van mensen met een psychische kwetsbaarheid.
Relevantie CA: Relevant voor CA die mensen met een psychische kwetsbaarheid in dienst willen nemen.
Doelgroep: De gemeente kan bij UWV subsidie aanvragen voor een IPS-(re-)integratietraject wanneer een ggz-instelling een kandidaat voordraagt bij de gemeente.
Waar aanvragen? Zie de site van het UWV. Zie ook de site van Divosa.