Milieustraat
Een circulair ambachtscentrum geeft afgedankte producten en materialen waar mogelijk een tweede leven. Is het nog interessant voor hergebruik door een nieuwe eigenaar, dan gaat het naar de kringloopwinkel. Bij een beschadiging wordt het product gerepareerd of gerefurbished. Bruikbare onderdelen of materialen gaan naar de ambachtswerkplaats. Alleen wanneer er geen upcycling mogelijk is, wordt het afval zorgvuldig gerecycled via de milieustraat. Zo wordt onnodig verbranden voorkomen, hebben producten een langere levensduur en gaan er minder waardevolle grondstoffen verloren.
Op weg naar de milieustraat van de toekomst
Overshoot Day, de dag dat alle grondstoffen die de aarde natuurlijk voortbrengt zijn opgebruikt, viel dit jaar eind juli. Eén dag eerder dan vorig jaar. Dit moet anders. Om het grondstofverbruik te verminderen en afval zoveel mogelijk te beperken wil Nederland in 2050 volledig circulair zijn. Veel bedrijven en instellingen gaan hierom over op een circulaire bedrijfsvoering. Ook de milieustraat zoals we die nu kennen moet op de schop. In het rapport ‘Milieustraat van de Toekomst’ schetst Michiel van Wickeren, adviseur Circulaire Economie bij Modulo Milieustraten hoe een circulaire milieustraat er uit kan komen te zien.
In de praktijk
Zo maak je de kringloopcontainer op de milieustraat een succes
Helaas gaan nog veel goede spullen verloren op de milieustraat. Het is niet duidelijk dat goede spullen ook op de milieustraat kunnen worden ingeleverd voor hergebruik. Herbruikbare spullen worden in de verkeerde bakken gegooid. Wil jij graag dat bezoekers op de milieustraat meer (hoogwaardige) herbruikbare consumentengoederen inleveren? Lees het kennisdocument opgesteld door gedragsbureau Dijksterhuis en van Baaren (D&B) in opdracht van het programma Circulair Ambachtscentrum. Daarin lees je hoe je bezoekers van begin tot eind kunt stimuleren om herbruikbare spullen in te leveren bij een kringloopcontainer op de milieustraat.
Voorbereiden voor hergebruik op de milieustraat
Er is binnen de circulaire ambachtscentra veel aandacht voor het anders sorteren en hergebruiken van het grof huishoudelijk afval dat op de milieustraat wordt gebracht. De gedachte is dat dit afval, na sortering, veel producten en materialen bevat die voor een ander nog bruikbaar zijn. Maar de vraag is welke wet- en regelgeving van toepassing is als herbruikbaar of te repareren producten en materialen er uit worden geselecteerd, mogelijk naar elders worden vervoerd en vervolgens weer als product worden verkocht. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld geven we hierover uitleg.
Duurzaamheidsplein Oss
Het Duurzaamheidsplein in Oss opende in 2019 als een van de eerste circulaire ambachtscentra van Nederland. Deze samenvoeging van kringloopwinkel en milieustraat bleek een schot in de roos: er is minder afval, meer hergebruik én meer werkgelegenheid voor mensen met een arbeidsbeperking.
Kringloop en milieustraat zijn één op Duurzaamheidsplein Oss
Goed om te weten
Rapport: Milieustraten en de circulaire economie
Wat is de stand van zaken van de afvalinzameling en scheiding op milieustraten en bij kringloopbedrijven? Witteveen en Bos voerde in opdracht van Rijkswaterstaat een onderzoek uit met als centrale doel om de positie en de bijdrage van milieustraten aan de transitie naar een circulaire economie te vergroten.
Hoger op de R-ladder
In een circulaire economie bestaat geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. De mate van circulariteit wordt vaak gerelateerd aan de zogenaamde R-ladder. Hoe hoger op de R-ladder, hoe lager het grondstofgebruik en hoe meer circulair de strategie.