Nieuwsflits Circulaire ambachtscentra december 2024


homepage denim
Nieuwsflits Circulair Ambachtscentrum december 2024

Via deze nieuwsflits houden wij je op de hoogte van het laatste nieuws rondom het programma Circulaire Ambachtscentra.

CA Netwerkdag: Van Circulair Denken naar Circulair Doen

Hoe kan een circulair ambachtscentrum eraan bijdragen dat spullen minder snel worden afgedankt en vaker een tweede leven krijgen? Welke interventies zijn er nodig om bepaald gedrag bij een bepaalde doelgroep te bevorderen? Op deze en vele andere vragen krijg je antwoord tijdens de Netwerkdag Circulair Ambachtscentrum: Van Circulair Denken naar Circulair Doen. Het thema van de dag is gedrag. Het programma staat online, meld je nu aan.

Online lunchlezing circulaire ambachtscentra: Blijf je zitten met meubels? Dat hoeft niet!

Hergebruik van meubels heeft prioriteit bij het werken aan een circulaire economie. Er gaat nog te veel materiaal verloren. Door slim en effectief samen te werken als gemeente of afnemer van meubels en materialen kun je hergebruik vanaf de milieustraat bevorderen. Wil je meer weten? Meld je dan aan voor de lunchlezing op 16 december.

’Wij zijn een paar’ geeft verloren handschoenen een tweede kans

Nu het buiten kouder wordt, liggen stoepen en fietspaden niet alleen bezaaid met herfstbladeren. Ook verloren handschoenen en wanten duiken weer op in het straatbeeld. Nat en bemodderd bieden zij een treurige aanblik. Want hoe mooi of lekker warm ze ook zijn: doordat ze niet meer bij hun wederhelft zijn, is niet alleen de kwijtgeraakte, maar ook de overgebleven handschoen ineens waardeloos. Of niet? ‘Wij zijn een paar’ koppelt verloren handschoenen aan een nieuwe partner, zodat de twee samen opnieuw kunnen worden gedragen.

Subsidieregeling circulaire ambachtscentra

Het programma Circulair Ambachtscentrum werkt in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan de realisatie van een landelijk dekkend netwerk van circulaire ambachtscentra. Daartoe ontvingen sinds 2019 bijna 60 gemeenten subsidie. Ook dit jaar was het weer mogelijk een subsidieaanvraag te doen. 28 gemeenten hebben van die mogelijkheid gebruik gemaakt. Momenteel worden de aanvragen beoordeeld door een onafhankelijke jury. De uitslag wordt in de week van 23 december bekend gemaakt.

Meubelpaspoort helpt bezoekers kringloop

Uit eerder onderzoek (stimuleren afzet tweedehands meubels) (pdf, 7.8 MB) zijn 11 gedragsinterventies geïdentificeerd die een stimulerende werking kunnen hebben op het kopen van tweedehands meubels. Een van de interventies waar we mee aan de slag zijn gegaan is het meubelpaspoort. Er is onderzocht hoe een meubelpaspoort er uit kan zien, wat werkbaar is en hoe de klant er tegenaan kijkt. De resultaten lees je in het eindrapport meubelpaspoort voor circulaire ambachtscentra (pdf, 4.2 MB). Hieruit is een blauwdruk voor het meubelpaspoort (pdf, 1.4 MB) ontwikkeld waarmee iedere kringloop zo aan de slag kan.

CA in de pers: Scherven brengen geluk

Een huis van kringloopbakstenen. Serviesgoed en vazen van gerecycled keramiek. Dankzij een circulair ketenproject waarin kringloop, producenten en ontwerpers samen de schouders eronder zetten, komen tonnen aan jaarlijks afgedankt keramiek niet bij het afval terecht, maar vormen de grondstof voor nieuwe producten. De eerste circulaire bakstenen kunnen geproduceerd worden en tijdens de Dutch Design Week in oktober presenteerde Studio Lotte Douwes haar servies van restmaterialen van de kringloop. Meer CA in de pers.

Nieuwe subsidie helpt ondernemers hergebruiken en repareren

Er is subsidie voor ondernemers die producten en materialen opnieuw willen gebruiken, repareren of recyclen. Vanaf 30 januari kunnen ze deze subsidie aanvragen bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit kan alleen, maar ook met andere ondernemers. Het gaat om circulaire technieken of processen die nieuw zijn voor hen. De subsidie helpt bedrijven de processen te gebruiken en uit te breiden.

De Dag van de Reparatie

Wil je de levensduur van spullen verlengen, afval verminderen en zo een positieve impact maken? Kom dan naar de Dag van de Reparatie op donderdag 13 februari bij Cultuur- en Congrescentrum Antropia in Driebergen! Tijdens deze unieke dag ontdek je de eindeloze potentie van reparatie en zetten we samen een stap naar een circulaire toekomst. Er zijn diverse inspirerende sprekers, waaronder Speciaal Regeringsvertegenwoordiger Steven van Eijck en industrieel ontwerper Babette Porcelijn. Zij nemen je mee in de impact van spullen en de potentie van reparatie. Je kunt in de middag deelnemen aan interactieve deelsessies, waar je leert hoe je zelf kunt bijdragen aan het stimuleren van reparatie. Natuurlijk wordt er op deze dag ook écht gerepareerd! Gedurende de bijeenkomst is er een doorlopend Repair Café waar je kapotte spullen kunt laten repareren. Kom het later weer ophalen of kijk mee met de reparateur. Het volledige programma en het aanmeldformulier is te vinden via de website van de Dag van de Reparatie.

In het programma Circulaire Ambachtscentra werken het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat samen met de NVRD, VNG, BKN en Stichting Repair Café. Informatie of vragen? Vul dan het contactformulier in of bel met onze helpdesk: 088-3770030.

Omdat je voor dit onderwerp een contact van ons bent, ontvang je deze nieuwsflits. Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kun je je hier afmelden.