Nieuwsflits Circulaire ambachtscentra eindejaar 2023
Via deze nieuwsflits houden wij je op de hoogte van het laatste nieuws rondom het programma Circulaire Ambachtscentra.
Tweedehands Sint
Omdat Sinterklaas ook wil bijdragen aan een beter milieu, stuurde hij zijn Pieten dit jaar naar de kringloopwinkel. Die vonden daar prachtige spullen, vaak zo goed nieuw. Met al die tweedehands cadeaus bespaarde Sint flink wat emissies en grondstoffen die doorgaans nodig zijn voor het maken van nieuw spullen. De Sint heeft nu ouders en kinderen opgeroepen om volgend jaar meer tweedehands cadeaus op hun verlanglijstjes te zetten.
Milieustraat wordt drive thru
Hoe richt je een milieustraat zo in dat bezoekers hun spullen makkelijk kwijt kunnen? En dat die spullen vervolgens meteen geselecteerd en gerangschikt worden voor hergebruik? In de gemeente Meierijstad weten ze wel raad met dit soort vraagstukken. Daar bouwden ze de milieustraat onlangs om tot heuse drive-thru. ‘Omdenker’ Pieter Reus en Monique van den Biggelaar van de gemeente Meierijstad kwamen er tijdens een lunchlezing in oktober over vertellen.
Recht op repair
Als alle reparateurs zouden kunnen beschikken over reparatie-informatie en reserveonderdelen van te repareren spullen, dan zouden er veel meer spullen beter en sneller gerepareerd kunnen worden. En dat is goed voor de circulaire economie. Klinkt logisch, toch is het dat niet. Want fabrikanten delen hun handleidingen en onderdelen doorgaans alleen met professionele reparateurs. Het Europees Parlement wil dit veranderen en dit soort zaken ook beschikbaar stellen voor onafhankelijke reparateurs en opknapbedrijven. En dat is goed nieuws voor Repair Cafés én voor de circulaire economie.
Hoe richt ik een businessmodel in?
Overal in het land ontstaan er initiatieven die bijdragen aan een circulaire economie. Dat is goed nieuws want in 2030 willen we dat iedereen in Nederland toegang heeft tot een circulair ambachtscentrum. Om van elkaar te kunnen leren én om waar mogelijk samen te werken, vindt er op 1 februari de landelijke Netwerkdag Circulair Ambachtscentrum plaats. Dit jaar is er speciale aandacht voor businessmodellen. Want hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat alle onderdelen binnen jouw circulaire ambachtscentrum goed zijn ingericht? En hoe maak je zo’n businessmodel? Maar ook: hoe krijg je jouw organisatie financieel gezond? Tijdens de Netwerkdag tref je sprekers en collega’s voor inspiratie, inzichten en praktische handvatten en tools om zelf mee aan de slag te gaan. Iedereen is welkom! Schrijf je alvast in.
Kennis en communicatie: waar heb jij behoefte aan?
Vanuit het programma zijn we benieuwd of we er voldoende initiatieven zijn om kennis uit te wisselen en te delen. Hebben koplopers er bijvoorbeeld behoefte aan om meer op basis van hun ervaring te sparren? En hoe zit het met startende circulaire ambachtscentra? Voor ons is het erg van toegevoegde waarde om te horen hoe jij hier tegenaan kijkt. Wil je deze vragenlijst voor ons invullen?
Ook op de interactieve kaart?
Heb jij een circulair ambachtscentrum, maar sta je nog niet op onze interactieve kaart? Laat het ons weten, want met een plek op die kaart ben je beter te vinden. Momenteel staan op de interactieve kaart vooral circulaire ambachtscentra die de afgelopen jaren subsidie hebben gehad. Dit willen we nu uitbreiden met andere plekken die ook aan de definitie van een circulair ambachtscentrum voldoen, maar hier geen subsidie voor hebben ontvangen. Dus, wil je een plek op de kaart en weten aan welke criteria je moet voldoen? Neem dan vooral contact met ons op.
Milieumagazine en ambachtscentra
MilieuMagazine geeft in samenwerking met Branchevereniging Kringloop Nederland in een vierluik aandacht aan het belang van circulaire ambachtscentra. Het eerste artikel is inmiddels geplaatst. Daarin leggen ze uit hoe de verschillende onderdelen van een circulair ambachtscentrum bijdragen aan de circulaire economie van morgen. In de komende edities van MilieuMagazine worden drie nieuwe artikelen geplaatst aan de hand van mooie best practices.
In het programma Circulaire Ambachtscentra werken het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat samen met de NVRD, VNG, BKN en Stichting Repair Café. Informatie of vragen? Vul dan het contactformulier in of bel met onze helpdesk: 088-3770030.
Omdat je voor dit onderwerp een contact van ons bent, ontvang je deze nieuwsflits. Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kun je je hier afmelden.