Nieuwsflits Circulaire ambachtscentra zomer 2024


homepage denim
Nieuwsflits Circulair Ambachtscentrum zomer 2024

Via deze nieuwsflits houden wij je op de hoogte van het laatste nieuws rondom het programma Circulaire Ambachtscentra.

De Cirkel in Schiedam droomt van bruisend circulair centrum

Schiedammers die hun oude spullen willen doorgeven, kunnen hiervoor sinds april officieel terecht bij circulair ambachtscentrum De Cirkel. Hier krijgen spullen een tweede leven. Volgens Philip Troost, beleidsmedewerker bij Irado, is dit pas het begin. ‘Ik droom van een bruisend circulair centrum waar afgedankte spullen grondstoffen voor nieuwe dingen worden!’

Toolbox voor starters circulair ambachtscentrum staat online!

De nieuwe toolbox circulair ambachtscentrum staat online. In deze toolbox vind je informatie die je helpt bij het opzetten van een circulair ambachtscentrum. Sta je op het punt een circulair ambachtscentrum op te zetten? In de nieuwe toolbox vind je informatie die je helpt het opzetten van een circulair ambachtscentrum. Zo vind je er de Startersgids vol praktische tips en inspirerende verhalen. Ook handig zijn de verschillende voorbeelddocumenten die je direct kunt gebruiken.

Druppel of doorbraak?

De Kringloper in Roosendaal neemt, in nauwe samenwerking met de grootste producent van huishoudelijke apparaten in Europa, BSH, teruggekomen wasmachines onder handen en geeft ze een tweede leven. Beide partijen zijn nu zover dat ze andere circulaire ambachtscentra oproepen het concept over te nemen. Is dit nog een druppel op de gloeiende plaat, een kleine impuls met groot effect, of kunnen we spreken van een doorbraak?

Meubelpaspoorten, vergelijkingslabels en andere tips om meer tweedehands meubels te verkopen

Hoe stimuleer je de verkoop van tweedehands meubels onder starters en studenten? Dat was het onderwerp van de tweede online lunchlezing van dit jaar. Stefan van der Wal (adviseur gedrag, zwerfafval en circulaire economie bij Rijkswaterstaat) vertelde 10 juni over het onderzoek dat hij heeft laten uitvoeren naar mogelijke gedragsinterventies.

Het gaat goed met de kledingkringloopwinkels

Waren we een paar jaar geleden nog enigszins terughoudend met het kopen van tweedehands kleding, tegenwoordig schreeuwen we het nog net niet van de daken als we een vintage parel op de kop hebben getikt. Kringloopwinkels varen wel bij deze ontwikkelingen en haken in op deze trend met themadagen en modeshows. ‘En dat is goed voor de circulariteit, én voor onze sociale doelstellingen’, zegt Tanja Meeuwsen van de Branchevereniging Kringloop Nederland (BKN). Steeds meer retailers gaan tweedehands kleding verkopen, de kringloopwinkels zijn al zover.

Lunchlezing met Bianca Ernst van Buurman Utrecht

Op 23 september staat Bianca Ernst van Buurman op het programma voor onze online lunchlezing. Bianca vertelt over Buurman Utrecht, een unieke werkplaats en bouwmarkt voor hergebruik van materialen. Wat ooit afval was, krijgt bij Buurman een tweede leven. Hierdoor dragen zij bij aan een duurzame wereld en gaan we logischer om met onze grondstoffen.

Cursus businessmodellen voor circulaire ambachtscentra

Vanuit het programma verkennen we of we een cursus businessmodellen voor circulaire ambachtscentra kunnen laten ontwikkelen. Heb jij ideeën over welke vragen en onderwerpen daarbij aan bod moeten komen? Of over de vorm van de cursus? Gebruik dan deze enquête om je input te geven.

In het programma Circulaire Ambachtscentra werken het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat samen met de NVRD, VNG, BKN en Stichting Repair Café. Informatie of vragen? Vul dan het contactformulier in of bel met onze helpdesk: 088-3770030.

Omdat je voor dit onderwerp een contact van ons bent, ontvang je deze nieuwsflits. Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kun je je hier afmelden.