Programma Circulaire ambachtscentra


Wat willen we bereiken?

Het doel van het programma is om in 2030 in Nederland een landelijk dekkend netwerk van circulaire ambachtscentra te hebben en daarmee hergebruik en reparatie te bevorderen. Een circulair ambachtscentrum combineert de functies van een milieustraat, kringloopwinkel en reparatiewerkplaats, waardoor spullen en materialen langer in gebruik blijven en onnodig storten en verbranden wordt voorkomen.

Subsidie

Om gemeenten te stimuleren was het ook dit jaar weer mogelijk een subsidieaanvraag te doen. Via de subsidieregeling stelt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in totaal 1,0 miljoen euro beschikbaar. De best beoordeelde plannen krijgen een subsidie van maximaal 50.000 euro (inclusief BTW). De subsidieregeling liep dit jaar tussen 1 en 31 oktober.

Subsidieregeling

Toelichting bij aanvraag subsidie Circulaire Ambachtscentra 2022 (pdf, 539 kB)

Aanmeldformulier (xlsx, 20 kB)

2021

19 Gemeenten ontvangen subsidie om een circulair ambachtscentrum op te zetten

Prijswinnaars 2019, 2020 en 2021

Leernetwerk

Live bijeenkomsten Leernetwerk 2022:

1e helft 2022:  10 mei: Impressie en afspraken
2e helft 2022:  6 oktober: Op bezoek bij WaardeRing in Zwolle

2021:
> Verslag en impressie van de bijeenkomst 07/10/2021 door Merel Plomp
Verslag bijeenkomst 18 maart 2021 
Verslag van de startbijeenkomst op 05/09/2019 (pdf, 1.4 MB)

Blijf op de hoogte en abonneer je voor het laatste nieuws op de nieuwsflits. Daarnaast is er het leernetwerk LinkedIn-pagina om vragen te stellen en kennis te delen.

Lunchbijeenkomsten 2022

Vanuit het programma Circulaire Ambachtscentra worden regelmatig, op de maandag van 12.00u - 13.00u, lunchlezingen voor u georganiseerd. Tijdens deze lunchlezingen staat het delen van ervaringen en kennis centraal. Verschillende sprekers delen online interessante voorbeelden en specifieke thema’s onder het genot van uw eigen lunch. Data:

Zelf een onderwerp aandragen? Mail naar vanghuishoudelijkafval@rws.nl o.v.v. onderwerp lunchlezing Circulaire Ambachtscentra.

>> Lunchlezingen 2021

CA-inspiratie: van alle kanten waarde

“Van stort naar trots”, zo omschrijft een projectmanager bij een gemeente een circulair ambachtscentrum. Het is een plek waar vanuit verschillende invalshoeken gewerkt wordt aan product-hergebruik en reparatie. Door het verbinden van een kringloopwinkel, een reparatiewerkplaats, een milieustraat en het onderwijs wordt onnodig weggooien van producten en grondstoffen voorkomen.

Samen met onze partners VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten), NVRD, Repair Café en BKN hebben we het Inspiratiedocument Circulaire Ambachtscentrum gemaakt. Dit interactieve document neemt je mee in vijf verschillende perspectieven vanuit de verschillende pijlers van een circulair ambachtscentrum. Je vindt er concrete voorbeelden, handige tips uit de praktijk en ervaringen van experts. Het kan een handig startpunt zijn om het gesprek te starten met partners en te verkennen wat de mogelijkheden zijn om zelf een circulair ambachtscentrum op te zetten.

Samenwerking

In dit programma werkt Rijkswaterstaat samen met De Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN), Vereniging Nederlandse Gemeenten
(VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten)), Nederlandse Vereniging voor afval- en reinigingsmanagement (NVRD) en Stichting Repair Cafe.