Programma Circulaire ambachtscentra


Wat willen we bereiken?

Het doel van het programma is om in 2030 in Nederland een landelijk dekkend netwerk van circulaire ambachtscentra te hebben en daarmee hergebruik en reparatie te bevorderen. Een circulair ambachtscentrum combineert de functies van een milieustraat, kringloopwinkel en reparatiewerkplaats, waardoor spullen en materialen langer in gebruik blijven en onnodig storten en verbranden wordt voorkomen.

Subsidie

In 2019 en 2020 stelde het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat subsidie beschikbaar voor circulaire ambachtscentra. Hiermee krijgen de circulaire ambachtscentra in Nederland een flinke impuls. In totaal ondersteunt het ministerie nu 32 initiatieven in 59 gemeenten, met in totaal 4,8 miljoen inwoners.
Het is nog niet bekend of er dit jaar weer subsidie verleend gaat worden. Houd hiervoor de nieuwsflits in de gaten.

Prijswinnaars 2019 en 2020

Leernetwerk

Op 7 oktober 2021 ontmoeten de prijswinnaars van 2019 en 2020 elkaar live in Amersfoort. Hiervoor ontvangen de contacten een uitnodiging. Het programma bereiden we nu voor maar is in ieder geval gericht op kennisuitwisseling, inspiratie en het versterken van onderlinge contacten. Zo vertelt Ikea een inspirerend verhaal, praten we u bij over de ontwikkelingen en gaan we vooral met elkaar in gesprek. Het is een besloten bijeenkomst maar de resultaten delen we uiteraard graag. Blijf dus op de hoogte en abonneer je voor het laatste nieuws op de nieuwsflits. Daarnaast is er het leernetwerk LinkedIn-pagina om vragen te stellen en kennis te delen.

Verslag bijeenkomst 18 maart 2021

Verslag van de startbijeenkomst op 05/09/2019 (pdf, 1.4 MB)

Lunchbijeenkomsten

In 2021 organiseren we vanuit het programma Circulaire Ambachtscentra een reeks lunchbijeenkomsten voor iedereen die betrokken is bij een circulair ambachtscentrum.

• Lunchlezing 25/01: Hoe betrek je jongeren?
• Lunchlezing 26/4: 
   'De impact van circulaire ambachtscentra meten'

Samenwerking

In het programma werkt Rijkswaterstaat samen met diverse partijen:

  • De Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN)
  • Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten))
  • Nederlandse Vereniging voor afval- en reinigingsmanagement (NVRD)
  • Stichting Repair Cafe