Programma Circulaire ambachtscentra


Wat willen we bereiken?

Het doel van het programma is om in 2030 in Nederland een landelijk dekkend netwerk van circulaire ambachtscentra te hebben en daarmee hergebruik en reparatie te bevorderen. Een circulair ambachtscentrum combineert de functies van een milieustraat, kringloopwinkel en reparatiewerkplaats, waardoor spullen en materialen langer in gebruik blijven en onnodig storten en verbranden wordt voorkomen.

Subsidie

In 2019 en 2020 stelde het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat al eerder subsidies beschikbaar voor het geven van een extra impuls aan circulaire ambachtscentra. Zo zijn er al 32 initiatieven in 59 gemeenten, met in totaal 4,8 miljoen inwoners, ondersteund en verspreiden de circulaire ambachtscentra zich duidelijk als een olievlek over het land.
Om gemeenten ook dit jaar te stimuleren, is er weer een prijsvraag uitgeschreven. Via de subsidieregeling stelt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in totaal 0,9 miljoen euro beschikbaar. De best beoordeelde plannen krijgen een subsidie van maximaal 50.000 euro.

Nieuwe prijsvraag opzetten circulair ambachtscentrum gelanceerd

Prijswinnaars 2019 en 2020

Leernetwerk

Op 7 oktober 2021 was er een live-bijeenkomst voor de prijswinnaars 2019 en 2020. Het doel van deze middag was om samen ervaringen en kennis uit te wisselen. Voor Merel Plomp, communicatiestagiaire bij Rijkswaterstaat, was dit een mooie middag om wat meer te leren over circulaire ambachtscentra.
> Lees haar verslag en impressie van de bijeenkomst

Blijf op de hoogte en abonneer je voor het laatste nieuws op de nieuwsflits. Daarnaast is er het leernetwerk LinkedIn-pagina om vragen te stellen en kennis te delen.

Verslag bijeenkomst 18 maart 2021 
Verslag van de startbijeenkomst op 05/09/2019 (pdf, 1.4 MB)

Lunchbijeenkomsten

In 2021 organiseerden we vanuit het programma Circulaire Ambachtscentra een reeks lunchbijeenkomsten voor iedereen die betrokken is bij een circulair ambachtscentrum.

Terugblik lunchlezingen 2021:

Samenwerking

In dit programma werkt Rijkswaterstaat samen met diverse partijen:

  • De Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN)
  • Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten))
  • Nederlandse Vereniging voor afval- en reinigingsmanagement (NVRD)
  • Stichting Repair Cafe