Nieuwsflits Circulaire ambachtscentra begin 2024


homepage denim
Nieuwsflits Circulair Ambachtscentrum begin 2024

Via deze nieuwsflits houden wij je op de hoogte van het laatste nieuws rondom het programma Circulaire Ambachtscentra.

Kennisdelen tijdens de netwerkdag Circulair Ambachtscentrum

netwerkdag 2024

Hoe zet je als gemeente een circulair ambachtscentrum op? En hoe overleef je als circulair netwerk in een lineaire economie? Met dit soort vragen kwamen er veel mensen op 1 februari naar de Netwerkdag Circulair Ambachtscentrum in het Hof van Cartesius. Het thema van de dag was circulaire businessmodellen. Op het puntje van zo’n 60 stoelen werd er geluisterd naar presentaties over hoe zo’n businessmodel eruit kan zien. En – belangrijk! – hoe je je circulaire activiteiten ook financieel gezond kunt maken.

Stimuleren afzet tweedehands meubels

Om ervoor te zorgen dat hergebruik toeneemt, is het belangrijk dat de vraag naar deze producten groeit. Daarom hebben we in kaart gebracht wat belemmeringen zijn van consumenten om te kiezen voor tweedehands meubels en hebben we inzicht gekregen in kansrijke aangrijpingspunten om verschillende doelgroepen te bereiken. Met als doel dat de afzet van meubels via onder andere Circulaire Ambachtscentra wordt vergroot en dat het aanbod van tweedehands meubels beter aansluit op de vraag naar tweedehands meubels.

Online lunchlezing: Meubels leren repareren in het VMBO (18/03/2024)

Er is een tekort aan goede reparateurs. Een van de oplossingen hiervoor ligt in het onderwijs. Door reparatie als vak te integreren, leiden we toekomstige reparateurs en vakmensen op waar veel behoefte aan is. Hoe dit vorm kan krijgen, onderzocht Liedewij de Graaf van IkCirculeer, in samenwerking met platform Bouwen, Wonen en Interieur. Tijdens de lunchlezing deelt Liedewij de uitkomsten van het onderzoek ‘Meubels leren repareren in het vmbo - Hoe kan circulariteit een grotere rol krijgen binnen het vmbo-profiel Bouwen Wonen Interieur?'.  Direct aanmelden

Verkenning textiel en reparatie

Kledingreparatie zou voor iedereen een vanzelfsprekende stap moeten zijn. Hierdoor wordt een directe bijdrage geleverd aan de levensduurverlening van kleding. Oftewel: Kleding kapot, knoop eraf, gat in je broek of past een kledingstuk (net) niet meer? Dan is de eerste logische stap om dit kledingstuk te laten repareren! Rijkswaterstaat heeft The Bin gevraagd om een verkenning te verrichten aan de hand van een aantal vragen over het repareren van kleding. Met als uitgangspunt: Wat is nodig om als maatschappij repareren de norm te maken?

Eindverslag verkenning textiel en reparatie (pdf, 4 MB)

Denk mee over de subsidieregeling en standaardisering

Vanuit zowel het programma Circulaire Ambachtscentra als VANG Huishoudelijk afval zijn we op zoek naar jullie input. Wil je meedenken? Specifiek zoeken we naar ideeën over:

  • De nieuwe subsidieregeling Circulaire Ambachtscentra. Waar heb je behoefte aan? Moeten we een thematische focus hebben? Wat moeten we echt aanpassen?
  • Standaardisering van afvalinzameling. Helpt dat circulaire ambachtscentra? En zo ja, hoe?

We ontvangen graag je input.

Hergebruik is in trek

Voor het eerst is er in Nederland uitgebreid onderzoek gedaan naar de markt voor tweedehands producten. Daaruit blijkt dat 62% van de Nederlanders in 2022 minstens één tweedehands product heeft gekregen, gekocht of geruild. Hergebruik – het krijgen, kopen of ruilen van tweedehands producten – is een belangrijk middel om efficiënter met grondstoffen om te gaan. Als we een ander blij kunnen maken met een product dat nog best een ronde mee kan, kunnen we spullen langer gebruiken.

Regionaal circulair denken en doen smaakt naar meer (leestip)

Ruim zestig organisaties, onderwijsinstellingen en ondernemers participeren in circulair ambachtsnetwerk WaardeRing. “Een opmerkelijk en breed omarmd initiatief in de regio Zwolle,” zo wordt gesteld in dit artikel. Dit artikel is de tweede in de artikelenreeks over circulaire ambachtscentra die stichting BKN in samenwerking met MilieuMagazine produceert.

Honderd apparaten, twaalf reparateurs, één opdracht (kijktip)

Op 8 februari werd op NPO1 een leuk item van Factcheckers uitgezonden, waarin niet alleen blijkt dat de meeste apparaten vrij eenvoudig gerepareerd kunnen worden, maar ook dat spullen die worden weggegooid vaak helemaal niet stuk zijn. Waarop de presentator de kijker aanspoort om zulke dingen naar de kringloopwinkel te brengen in plaats van naar de milieustraat.

Bekijk het artikel van Repair Café met de link naar Factcheckers

In het programma Circulaire Ambachtscentra werken het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat samen met de NVRD, VNG, BKN en Stichting Repair Café. Informatie of vragen? Vul dan het contactformulier in of bel met onze helpdesk: 088-3770030.

Omdat je voor dit onderwerp een contact van ons bent, ontvang je deze nieuwsflits. Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kun je je hier afmelden.