Starten met een circulair ambachtscentrum


In een circulair ambachtscentrum werken mensen vanuit verschillende hoeken samen aan hergebruik van producten en materialen en reparatie. Door het verbinden van een kringloopwinkel, een reparatiewerkplaats, een milieustraat, het sociaal domein en het onderwijs, voorkomt het circulair ambachtscentrum dat producten en materialen onnodig bij het afval terechtkomen.

Waarom is een circulair ambachtscentrum een goed idee?

  • Het draagt bij aan de doelen op het gebied van afval en circulaire economie. Materialen eindigen niet als restafval maar worden gerepareerd, gerenoveerd of verkocht.
  • Het zorgt voor meer werkgelegenheid en de ontwikkeling van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor creatieve en technische beroepen groeit de arbeidsmarkt, omdat via het circulair ambachtscentrum meer mensen in die richting zijn opgeleid.
  • Het draagt bij aan klimaatdoelstellingen. Meer hergebruik betekent minder CO2-uitstoot.
  • Het ambacht leeft voort. Kennis over reparatie schuilt nu vooral in oudere inwoners. Doordat het circulair ambachtscentrum die kennis blijft delen en verspreiden, pakt ook de jongere inwoner dit op en wordt kennis over het ambacht doorgegeven.

Hoe start je een circulair ambachtscentrum?

Welke stappen je kunt doorlopen, op weg naar een circulair ambachtscentrum, lees je in de ‘Startersgids Circulair Ambachtscentrum (pdf, 38 MB)’. Van het opdoen van inspiratie, tot het vinden van partners, tot het monitoren van de ontwikkeling. In tien stappen naar een circulair ambachtscentrum in jouw gemeente.

Startersgids Circulair Ambachtscentrum uitgeschreven (pdf, 402 kB)

Inspiratiedocument Circulair Ambachtscentrum

“Van stort naar trots”, noemt een ervaringsdeskundige het circulair ambachtscentrum. Wil jij dat ook? Laat je inspireren vanuit verschillende invalshoeken en perspectieven. In dit Inspiratiedocument vind je concrete voorbeelden, handige tips én ervaringen van mensen die je voor gingen.
Vertel me meer