Kringloop - Hergebruik is een onmisbare schakel
De Kringloopbedrijven leveren een belangrijke bijdrage aan de Circulaire Economie en inclusieve samenleving en zijn een onmisbare schakel in het Circulair Ambachtscentrum. Uit afgedankte goederen weten kringloopbedrijven lokale maatschappelijke waarde te creëren en producten een langer leven te geven.
Online verkoop van tweedehands producten
Online is belangrijk en wordt steeds belangrijker, maar fysieke kringloopwinkels blijven hun bestaansrecht daarnaast ook behouden. Uit onderzoek blijkt dat bij met name de doelgroep jongeren nog veel potentie zit om meer tweedehands producten online te verkopen. Benieuwd wat je kunt doen?
Online Kringlopen
Winkelen bij de kringloop kan vanaf nu ook online. Onlinekringlopen.nl is het webshop-platform waar je een authentieke online kringloop ervaring krijgt. De aangesloten 100%Kringloopwinkels hebben ieder hun eigen webshop, waardoor je op elke pagina naar hartenlust online schatten kunt zoeken in heel Nederland. Precies zoals je dat fysiek in de winkel zou doen.
In de praktijk
Kringloop Zwolle; recyclen van donzen dekbedden
‘Met het kopen van dit dekbed vermindert u de CO2-uitstoot’, staat er op de mooie houten labels die met touw aan de donzen dekbedden zijn gebonden. Het dekbeddenproject is een van de succesvolle projecten van Circulair Ambachtsnetwerk WaardeRing.
Twee jaar later is het aantal partners uitgegroeid tot veertig circulaire doeners: bedrijven, overheden, onderwijsinstellingen, onderzoekers en maatschappelijke organisaties. WaardeRing werkt in tientallen pilots, projecten en initiatieven aan vier doelstellingen. Lees het allemaal in dit magazine.
Eén ingang; eerst afgifte punt voor kringloop!
Waar breng je je afgedankte spullen uit huis heen? Precies, naar de milieustraat. Maar misschien ziet de kringloopwinkel nog wel heil in jouw kapotte ladekast. Of andersom: jij ziet nog wel potentie in een meubelstuk, terwijl de kringloop adviseert door te rijden naar de milieustraat.
In Rijssen hebben ze daar al jarenlang een duurzame oplossing voor.
Goed om te weten
Samenwerking tussen gemeente en de kringloop
Kringloopbedrijven, gemeenten en afvalbedrijven omarmen duurzaamheidsdoelstellingen én verschaffen werk of opleiding voor iedereen. Samenwerking tussen deze organisaties is in veel gevallen voor de hand liggend.
Wat voor samenwerking is er mogelijk? Hoe werk je aan een goede relatie tussen kringloop en gemeenten? En wat kan er in contracten staan?