Inspiratie


Hoe hebben andere circulaire ambachtscentra hun organisatie ingericht? Welke creatieve en succesvolle initiatieven zijn hier van de grond gekomen, of welke lessen zijn er juist geleerd? Op deze pagina vind je praktijkvoorbeelden.

Circulair maakonderwijs

Op basisscholen is weinig aandacht voor hoe je iets maakt of  repareert. En dat is zonde, vinden Wytske de Man en Esther Keijser. Zij bedachten een programma voor circulair maakonderwijs en testten dit op drie basisscholen. De eerste modules Wol en Textiel zijn inmiddels succesvol afgerond.

Onze fabriek

Een krukje van lokaal hout, een sleetje gemaakt van dé Rotterdamse kerstboom of een lampje van gerecycled aluminium van een bewegwijzeringspaal. ONZE fabriek maakt circulair design.

Van milieustraat naar winkelstraat

Hoe transformeer je afval tot goede verkoopbare spullen? Vraag dat maar aan Wilma Voortman uit Zwolle. Met de WaardeRing zette deze kringloopwinkeldirecteur samen met de gemeente Zwolle een netwerk op dat afval circulair verwerkt.

Kringloop en milieustraat zijn één

Het Duurzaamheidsplein in Oss opende in 2019 als een van de eerste circulaire ambachtscentra van Nederland. Deze samenvoeging van kringloopwinkel en milieustraat bleek een schot in de roos.

Gebruikt bouwmateriaal een 2e kans

Al eens van Buurman Utrecht gehoord? Dat is dé circulaire bouwmarkt van Utrecht en omstreken. Je kunt hier terecht voor verschillende gebruikte bouwmaterialen, zoals hout, sanitair en ijzerwaren.

Gereinigde donzen dekbedden

Kringloop Zwolle is in 2019 begonnen met het innemen en recyclen van donzen dekbedden. Na het sorteren bij de inname worden de goede exemplaren professioneel gereinigd en weer te koop aangeboden.

Eerst afgiftepunt voor kringloop!

Waar breng je je afgedankte spullen uit huis heen?
Precies, naar de milieustraat. Maar misschien ziet de kringloopwinkel nog wel heil in jouw kapotte ladekast.

Upcyclecentrum Almere

Het Upcyclecentrum Almere is een plek waar producthergebruik hoog in het vaandel staat door bijvoorbeeld een kringloopwinkel, een reparatiewerkplaats en de milieustraat met elkaar te verbinden.

Meer weten

Wil je meer inspiratie opdoen? Volg dan een lunchlezing of sluit je aan bij het kennisnetwerk.

Voor overige onderzoeken of inzichten: bekijk de bibliotheek.

Ook in de media is er veel aandacht voor Circulaire Ambachtscentra. Kijk, lees en luister nieuwsitems op CA in de pers.