Onderwijs


In een circulair ambachtscentrum wordt de focus verlegd van het recyclen van afval naar producthergebruik. Hier horen 'circulaire vaardigheden' bij. Om deze een prominente plek te geven in de kringloopeconomie is samenwerking met het onderwijs onmisbaar.

Meubels repareren in het onderwijs

In een circulair ambachtscentrum gaat het over het hergebruiken van producten in plaats van recyclen van afval. Zo werken verschillende scholen al samen met een circulair ambachtscentrum om oude of afgedankte meubels op te knappen. Ben je benieuwd hoe zo'n samenwerking er in de praktijk uitziet?

Van elkaar leren

Het is belangrijk dat leerlingen over de waarde van tweedehands spullen leren, ze het nut van repareren zien en anders gaan denken over 'spullen'. Daarnaast kan een circulair ambachtscentrum weer leren van de leerlingen, de frisse blik op oude materialen gebruiken waar iets nieuws van gemaakt kan worden, en ze kunnen de circulaire vaardigheden overbrengen op de volgende generaties. Lees de Column in de Volkskrant.

Succesvolle samenwerking met scholen

De gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo (BUCH-gemeenten) willen de hoeveelheid restafval van inwoners flink omlaag brengen. Daarom onderzoeken ze de haalbaarheid van een Circulair Ambachtscentrum. Binnen het Circulair Ambachtscentrum werken de BUCH-gemeenten al een tijdje succesvol samen met een aantal onderwijsinstellingen. Benieuwd wat ze doen?

In de praktijk

Circulair maakonderwijs: skills tegen materiaalverspilling

Op basisscholen is weinig aandacht voor hoe je iets maakt of spullen repareert. En dat is zonde, vinden Wytske de Man en Esther Keijser. Zij bedachten een programma voor circulair maakonderwijs en testten dit op drie basisscholen in de gemeenten Bergen, Heiloo en Uitgeest. De eerste modules Wol en Textiel zijn inmiddels succesvol afgerond. Plannen voor de volgende module liggen er ook al: fietsen maken.

Onderwijs en kringloop: een goede match

Elke type onderwijsinstelling kan baat hebben bij deelname aan een circulair ambachtscentrum. Het netwerk WaardeRing in Zwolle neemt leerlingen en studenten mee in het nieuwe denken, zodat er straks leerlingen en studenten uitrollen die circulariteit al goed in de genen hebben. Op die manier krijg je de transitie heel goed op gang.

Goed om te weten

Inspiratie voor repareren

Waarom is repareren essentieel in een duurzame, circulaire samenleving? En waarom moet het aanleren van reparatievaardigheden zo spoedig mogelijk weer een plaats krijgen op school, te beginnen op het vmbo?

Op Repareren.nu laten elf betrokkenen hun licht schijnen over repareren als nieuw beroepsgericht keuzevak op het vmbo. Ze doen dat vanuit het onderwijsveld, de rijksoverheid, gemeenten, bedrijven, Repair Cafés en circulaire ambachtscentra.