Kennisnetwerk


Wil of ben jij als gemeente, kringloopwinkel, reparatiecentrum of milieustraat aan de slag met de ontwikkeling van een circulair ambachtscentrum? Er zijn velen met jou die in de praktijk hiermee bezig zijn en dezelfde vraagstukken hebben. Sluit je aan bij het Kennisnetwerk Circulair Ambachtscentrum.

Kennisnetwerk

Het doel van het kennisnetwerk is om kennis en ervaringen uit te wisselen en gemeenten en andere partijen die een circulair ambachtscentrum willen starten, op weg te helpen. Via het kennisnetwerk kom je met anderen in contact en ontmoet elkaar. Dat doen we op verschillende manieren:

  • Ervaringen delen en kennis uitwisselen via bijvoorbeeld bijeenkomsten.
  • Informatie delen. Praat mee met de partijen uit het Kennisnetwerk Circulaire Ambachtscentra. Meld je aan bij deze LinkedIn-groep.
  • Informatie halen. Online lunchlezingen waar je je voor kunt inschrijven. Kijk hiervoor op deze website.

Koplopergroep

Ben je al gestart met je CA en wil je gaan doorontwikkelen? Wil je aanhaken bij de koplopergroep? Meld je dan bij ons aan

De koplopergroep is in april 2024 begonnen en maakt deel uit van het grotere netwerk CA. Om lid te worden van deze groep, moet je in de fase 'verrichten' of 'gevorderd' zijn. Als koplopers werken de leden al in circulaire ambachtscentra en hebben ze andere uitdagingen dan starters in de haalbaarheids- of planningsfase.

De koplopers organiseren sessies over belangrijke onderwerpen voor de circulaire ambachtssector. Dit omvat business cases, organisatievormen, wet- en regelgeving en het stimuleren van de vraag naar circulaire producten. Alle aspecten van circulair ambachtelijk ondernemen worden besproken. De kennis die de koplopers opdoen, delen ze met het hele netwerk.

Overzicht Circulaire Ambachtscentra

Op zoek naar een circulair ambachtscentrum in jouw regio? Of een circulair ambachtscentrum in eenzelfde fase of met dezelfde onderdelen? Bekijk de interactieve kaart en vind de verschillende centra met contactgegevens.

Regiobijeenkomsten subsidieontvangers

Sinds 2019 ontvingen al 74 circulaire ambachtscentra in Nederland subsidie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Deze partijen zijn belangrijk voor het Kennisnetwerk Circulaire Ambachtscentra. Want zij pionieren, timmeren aan de weg en lopen tegen knelpunten aan. In regiobijeenkomsten komen de gemeenten die een subsidie hebben ontvangen bij elkaar en bespreken we de voortgang.

Online lunchlezingen

Vanuit het programma Circulaire Ambachtscentra worden regelmatig, op de maandag van 12.00u - 13.00u, lunchlezingen georganiseerd. Tijdens deze lunchlezingen staat het delen van ervaringen en kennis centraal. Ook in 2024 zullen er weer interessante lunchlezingen worden gegeven.

Uitgelicht

Verslag netwerkdag 2024: Circulair en financieel gezond

Hoe zet je als gemeente een circulair ambachtscentrum op? En hoe overleef je als circulair netwerk in een lineaire economie? Met dit soort vragen kwamen er veel mensen op 1 februari 2024 naar de Netwerkdag Circulair Ambachtscentrum in het Hof van Cartesius. Het thema van de dag was circulaire businessmodellen. Op het puntje van zo’n 60 stoelen werd er geluisterd naar presentaties over hoe zo’n businessmodel eruit kan zien.