Nieuwsflits Circulaire ambachtscentra lente 2024


homepage denim
Nieuwsflits Circulair Ambachtscentrum lente 2024

Via deze nieuwsflits houden wij je op de hoogte van het laatste nieuws rondom het programma Circulaire Ambachtscentra.

Lunchlezing stimuleren afzet tweedehands meubels

Ontdek de bevindingen van het Gedragsonderzoek over het vergroten van de afzet en hergebruik van tweedehands meubels in Nederland. Het rapport geeft inzicht in belemmeringen die studenten, starters en bedrijven ervaren in het wel of niet overgaan tot de aankoop van tweedehands meubelen. Op basis van deze inzichten worden doelgerichte interventies gegeven om de aankoop van tweedehands te stimuleren. Meld je aan voor de online lunchlezing hierover op 10 juni.

Sluit je aan bij de koplopergroep

De koplopergroep Circulair Ambachtscentrum is 15 april van start gegaan met zestien deelnemers. Als ‘koplopers’ zijn de leden betrokken bij circulaire ambachtscentra die al draaien in de praktijk. Ze lopen daarom tegen andere zaken aan dan ‘starters’ die nog in de haalbaarheids- of planningsfase zitten. Deze koplopers organiseren sessies waarin ze dieper ingaan op onderwerpen die van belang zijn voor de circulaire ambachtssector. Of het nu gaat om business cases, het verkennen van verschillende organisatievormen, wet- en regelgeving, of het stimuleren van de vraag naar circulaire producten – alle aspecten van circulair ambachtelijk ondernemen komen aan bod. De kennis die de koplopers vergaren, delen ze met de hele sector. Wil je graag aanhaken bij deze koplopergroep? Meld je dan bij ons aan.

Dutch Design Week 2024

Met een aantal partijen is het idee ontstaan om een stand over en met circulaire ambachtscentra te organiseren tijdens de Dutch Design Week van 19 – 27 oktober in Eindhoven. Vanuit de CA komen vele kilogrammen materiaal binnen, waar een waardevolle bestemming voor gezocht wordt. Hiervoor is er een belangrijke rol weggelegd voor ontwerpers, studenten en ondernemers. Tijdens de week hopen we daarmee in contact te komen. Daarnaast kunnen we voorbeelden laten zien van wat al is gerealiseerd binnen de CA en hoe de route naar de toekomst eruit kan zien. We zijn nog op zoek naar andere partijen die verbonden zijn aan CA en mee willen doen met de Dutch Design Week. Hierbij wordt wel verwacht dat ze minimaal 1 dag meedoen in de bemensing van de stand en dat ze een financiële bijdragen leveren. We zijn specifiek op zoek naar CA in Noord- en Zuid-Nederland en in mensen met ervaring met het bouwen van circulaire stands.

Interesse of vragen? Mail ons dan vóór 13 mei.

Hoeveel fietsen heb jij?

'Hoeveel fietsen heb jij?' Een vraag die voor veel mensen niet gek klinkt, er zijn namelijk meer fietsen in Nederland dan inwoners. Maar dat geldt helaas niet voor iedereen. "Een op de vijf mensen in Nederland fietst niet of nauwelijks. Omdat ze het bijvoorbeeld nooit geleerd hebben, of een fiets niet kunnen betalen." Aldus Monique Verhoef, programmamanager van de City Deal Fietsen voor Iedereen. Ambachtscentra, zoals die in Maastricht, bieden een oplossing. Onze staatssecretaris verrichte de opening op 29 maart.

Meubels repareren in het onderwijs

In een circulair ambachtscentrum gaat het over het hergebruiken van producten in plaats van recyclen van afval. Zo werken verschillende scholen al samen met een circulair ambachtscentrum om oude of afgedankte meubels op te knappen. Maar hoe staat het er nu eigenlijk voor? Wat is de link tussen meubels en het onderwijs? Wat kan een circulair ambachtscentrum bijvoorbeeld betekenen voor docenten die met reparatie en hergebruik aan de slag willen? Dit en meer vind je op onze nieuwe pagina 'Meubels repareren in het onderwijs'.

CA in de pers

De roep om een circulaire samenleving wordt steeds dringender en de aandacht voor het Circulair Ambachtscentrum groeit. Ook de landelijke en lokale media springen hierop in. Op onze nieuwe pagina 'CA in de pers' vind je een selectie van boeiende artikelen, podcasts en video’s over Circulaire Ambachtscentra.

In het programma Circulaire Ambachtscentra werken het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat samen met de NVRD, VNG, BKN en Stichting Repair Café. Informatie of vragen? Vul dan het contactformulier in of bel met onze helpdesk: 088-3770030.

Omdat je voor dit onderwerp een contact van ons bent, ontvang je deze nieuwsflits. Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kun je je hier afmelden.